NASA publica fotografiile care spulbera peste 40 de ani de teorii si speculatii

Ultima actualizare: 19-10-2012 01:14
Eclipsa

NASA a dat publicitatii fotografii care arata urmele lasate de astronautii misiunii Apollo 17, cand au coborat pe suprafata Lunii. FOTO in articol.

In imagini se pot vedea inca steagurile amplasate de ei in locul in care au coborat din naveta spatiala.

Mark Robinson, inspector principal al Lunar Reconnaisance Orbiter Camera, spune ca a fost si el uimit sa vada ca aceste steaguri mai exista acolo, intacte, in ciuda temperaturilor si a radiatiei ultraviolete care le-ar fi putut distruge.

Fotografia arata clar umbrele lasate de aceste steaguri, dar nu pot surprinde in detaliu imaginea acestora, insa, cu siguranta, culorile s-au estompat, sustine Robinson.

Ce spune materia preferata a copilului tau despre el

Aceste steaguri au fost fotografiate si in alte locuri in care au ajuns astronautii americani, respectiv misiunile Apollo 12 si 16.

Din pacate, in timpul misiunii Apollo 11, steagul a fost smuls in locul sau, din cauza curentului produs de decolarea navei, dupa cum a explicat la vremea respectiva astronautul Buzz Aldrin.

Programul spatial american Apollo s-a desfasurat in perioada 1961-1972 si avea ca scop explorarea Lunii cu echipaj uman.

Ambitiosul proiect a avut si doua incidente grave. In 1967, un incendiu a izbucnit in timpul unui test efectuat inainte de lansare si a ucis intregul echipaj al misiunii Apollo 1.

In 1970, o defectiune a navetei echipajului Apollo 13 i-a obligat pe astronauti sa stea un timp la bordul modulului lunar, pana cand defectiunile au fost remediate.

Primul succes a fost inregistrat pe 20 iulie 1969, cand astronautii misiunii Apollo 11 au fost primii oameni care au pasit pe suprafata Lunii.

Cum sa le faci pe fetite sa iubeasca matematica si stiintele exacte

Au urmat alte 5 misiuni, care au reusit aceeasi performanta. In total, 12 oameni au coborat pe Luna, in cadrul acestui program spatial.

La randul ei, Agentia Spatiala Europeana anunta ca vrea sa lansaze un robot care sa cerceteze Luna, in anul 2018.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO