Şapte decese în Polonia cauzate de o bacterie care se dezvoltă în reţelele de apă caldă sanitară, alte 76 persoane infectate
O epidemie de legioneloză declanşată în oraşul Rzeszow din sud-estul Poloniei a cauzat şapte decese, în timp ce alte 76 de persoane sunt în continuare infectate, au anunţat vineri autorităţile sanitare poloneze, informează AFP.
"În total, şapte persoane, patru bărbaţi şi trei femei, au decedat", a declarat directorul Inspecţiei Sanitare din Polonia, Krzysztof Saczka, pentru postul de televiziune Polsat News.
Legionella pneumophila este o bacterie care se dezvoltă în reţelele de apă caldă sanitară şi care provoacă afecţiuni respiratorii grave.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Persoanele decedate în Polonia, cu vârste cuprinse între 63 şi 95 de ani, sufereau de boli cronice, în special de cancer şi patologii cardiace, iar sistemele lor imunitare erau grav afectate, a precizat Krzysztof Saczka.
Autorităţile poloneze caută în continuare sursa de contaminare. Primele rezultate ale testelor efectuate asupra eşantioanelor de apă ce au fost prelevate nu vor fi cunoscute înainte de lunea viitoare.
Până atunci, autorităţile din Rzeszow, un oraş cu circa 200.000 de locuitori, au întreprins acţiuni suplimentare de dezinfectare.
Legioneloza, sau boala legionarului, este o infecţie pulmonară gravă de origine bacteriană. Contaminarea se poate face pe cale respiratorie, prin inhalarea bacteriei, dar şi prin apă sau prin aerul condiţionat. Boala nu se transmite între oameni.
Infecţia, a cărei incubaţie durează între două şi zece zile, a primit acest nume după prima epidemie cunoscută, care s-a produs în 1976 într-un hotel din oraşul american Philadelphia, unde avea loc o conferinţă organizată de American Legion, principala asociaţie a veteranilor de război din Statele Unite.
Atunci, peste 220 de participanţi s-au îmbolnăvit şi 34 dintre ei au decedat.