Harta oraselor lovite de o clima fara precedent. Ce zone ajung de nelocuit in urmatorii 50 de ani
Peste 40 de ani, Pamantul se va incalzi atat de mult incat marile orase ale lumii vor fi de nelocuit. Este concluzia dramatica a cercetatorilor de la Universitatea Hawaii, care sustin ca incalzirea globala provocata de om este un proces ireversibil.
Pentru Bucuresti, anul estimat al inceperii "apocalipsei fierbinti" este 2054, daca emisiile de carbon vor continua in ritmul actual.
Utilizand datele existente, cercetatorii de la Universitatea Hawaii au alcatuit modele matematice ale evolutiei climei. Asa au obtinut anii de referinta in care viata in maile orase va incepe sa se schimbe dramatic, din cauza incalzirii globale.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Estimarea este facuta in cazul in care emisiiile de carbon - principala cauza a efectului de sera - ar continua ritmul actual. 2054 ar fi anul inceperii "apocalipsei fierbinti" pentru Bucuresti.
Camilo Mora, coordonatorul studiului: "Pentru New York, cele mai mari temperaturi de care ati auzit in ultima suta de ani vor fi obisnuite pe la anul 2050. Pentru Londra, anul de referinta ar putea fi 2056, pentru Moscova 2063".
In tarile care au deja o clima calda, timpul ramas se reduce si mai mult.
Camilo Mora, coordonatorul studiului: "In tarile tropicale, cum este tara mea natala, Columbia, in Bogota ar fi anul 2033, in Indonezia, 2020".
Mai grav este ca, potrivit studiului publicat in prestigioasa revista Nature, schimbarile climaterice sunt ireversibile, iar primele efecte vor incepe sa se vada chiar de la inceputul acestui deceniu. Daca, prin absurd, omenirea si-ar mobiliza toate resursele pentru diminuarea emisiilor de carbon, apocalipsa fierbinte tot n-ar mai putea fi oprita, ci doar intarziata, poate cu cateva decenii.
Caldura imposibil de suportat ii va alunga pe oameni din marile orase, regiuni intinse ale planetei ar putea fi depopulate. Si nimeni nu stie cum pot fi gestionate viitoare crize umanitare ale acestor milioane de "refugiati ai inclazirii globale".