Huffington Post: Cifre alarmante pentru omenire. Concentratia de CO2 a depasit un prag istoric

pamant

Nivelul de dioxid de carbon inregistrat in atmosfera a depasit nivelul critic de 400 ppm, valoare inregistrata in urma cu trei milioane de ani si indica faptul ca procesul de incalzire globala a atins un prag ingrijorator, relateaza Huffington Post.

Potrivit Agentiei Americane Oceanice si Atmosferice, concentratia de dioxid de carbon din atmosfera a trecut de un prag istoric in aceasta saptamana. Pentru prima data in istoria umanitatii concentratia a atins pragul de 400,03 particule per milion (ppm).

Acest moment, inregistrat pe 9 mai este unul simbolic, scrie Huffington Post, insa emisiile de dioxid de carbon cauzate de arderile de combustibil mineral continua sa creasca si astfel accentueaza procesul de incalzire globala si exacerbeaza efectele schimbarii climatice.

Oamenii de stiinta cred ca din aceasta cauza vom cunoaste anomalii climatice tot mai dese si valuri de caldura tot mai mari.

Cifrele au fost inregistrate joi de catre Observatorul Mauna Loa din Hawai si fac parte din Diagrama Keeling, un grafic care masoara cresterile de CO2 din atmosfera inca din 1958. Primele masuratori efectuate in 1958 aveau valoarea de 316 ppm si din acel moment sunt in continua crestere .Pana la revolutia industriala si implicit la folosirea energiile conventionale, indicatorul nu a depasit valoare de 300 ppm, de-a lungul unei perioade de cel putin 800.000 de ani.

Citește și
Pista aterizare
Incalzirea globala topeste pistele de milioane de dolari din Antarctica
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Aceste noi date sunt cu atat mai alarmante cu cat pentru ca pentru prima data concentratia de CO2 a depasit 400,03 particule per milion la latitudini moderate. Vara trecuta, pragul de 400 particule per milion era atins, insa in zona Arctica.

Ultima data cand planeta a cunoscut o concentratie de CO2 de peste 400 ppm s-a intamplat in urma cu circa 3 miliarde de ani, atunci cand temperatura globala era cu doua sau trei grade Celsius mai ridicata decat in epoca pre-industriala", a declarat Bob Ward, directorul de comunicare de la Institutul de cercetari Grantham in domeniul schimbarilor climatice si a mediului, afiliat London School of Economics and Political Science.

"Calotele polare erau mai mici si nivelul marilor era cu 20 de metri mai inalt decat astazi. Suntem pe cale sa cream un climat preistoric in care societatea noastra va trebui sa faca fata unor riscuri uriase si potential catastrofale", a adaugat Bob Ward, citat de Mediafax.

Obiectivul fixat de comunitatea internationala este de a limita incalzirea globala cu cel mult 2 grade Celsius in raport cu nivelul preindustrial, un prag dincolo de care oamenii de stiinta avertizeaza in legatura cu o busculare a sistemului climatic global, care va antrena o suita de evenimente meteorologice extreme. Valorea de 400 ppm de CO2 plaseaza deja Terra pe traiectoria unei incalziri medii de 2,4 grade Celsius, potrivit celui mai recent raport intocmit de Grupul interguvernamental de experti in evolutia climei (GIEC).

Dupa parerea lui Michael Mann, specialist in climatologie la Universitatea Penn State, principala problema o reprezinta viteza cu care cresc concentratiile de CO2. "Nu exista niciun precedent in istoria Terrei in care sa fi asistat la o crestere atat de abrupta a concentratiei de gaze cu efect de sera", spune acest expert.

"Natura a avut nevoie de sute de milioane de ani pentru a modifica concentratia de CO2 prin intermediul unor procese naturale, precum depozitarea carbonului. Iar noi, noi le dezgropam, dar nu in 100 de milioane de ani. Le dezgropam si le ardem de 100 de ani, de un milion de ori mai repede", a subliniat Michael Mann.

Dioxidul de carbon face parte din grupa gazelor cu efect de sera. Razele Soarelui intra in atmosfera si lovesc suprafata terestra. Aceasta reemite acea caldura sub forma radiatiei infrarosii. Insa, acumulandu-se in atmosfera, gazele cu efect de sera formeaza un fel de invelis in jurul Terrei care retine aceasta radiatie in infrarosu. Acest "clopot" inmagazineaza caldura, iar clima se incalzeste. Incalzirea globala declanseaza topirea calotelor polare, a banchizei, a ghetarilor, provocand o crestere a nivelului oceanelor si influenteaza intensitatea cicloanelor si a uraganelor.
 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
FOTO. Imaginea NASA care arata schimbarea dramatica din emisfera nordica a planetei
FOTO. Imaginea NASA care arata schimbarea dramatica din emisfera nordica a planetei

O noua imagine difuzata de NASA arata cat de mult s-a schimbat planeta noastra in ultimii ani.

Incalzirea globala topeste pistele de milioane de dolari din Antarctica
Incalzirea globala topeste pistele de milioane de dolari din Antarctica

Australia este in cautare de noi locuri de aterizare in Antarctica, intrucat pista actuala, in valoare de milioane de dolari, se topeste vazand cu ochii, din cauza incalzirii globale.

Recomandări
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice

Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică, relatează CNBC.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.