Proiectul unei românce a câștigat finanțare de la Comisia Europeană. Lucrarea cu care a dat lovitura
O cercetătoare din București este singura din România care a câștigat unul dintre granturile oferite de Comisia Europeană.
În total, 400 de proiecte diverse, de medicină, fizică sau științe sociale, din 24 de țări vor primi finanțare în valoare totală de 628 milioane de euro.
Mihaela Constantinescu, cercetătoarea care a câștigat unul dintre granturile oferite de Comisia Europeană, are 40 de ani și este lector la Facultatea de Filosofie în cadrul Universității din București.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În proiectul cu care a dat lovitura, a ajutat-o și faptul că e director executiv al Centrului de cercetare în etica aplicată. Ideea ei, "AvataResponsability", va fi finanțata cu 1,5 milioane de euro.
Mihaela Constantinescu, cercetătoare: „A fost o surpriză enormă și o bucurie. A trebuit să recitesc mesajul respectiv de mai multe ori pentru a fi sigură că într-adevăr proiectul a câștigat”.
Peste 2.600 de proiecte depuse, doar 400 câștigătoare
Echipa formată din șapte persoane va cerceta în următorii cinci ani modul în care utilizarea avatarurilor bazate pe inteligența artificială influențează comportamentul moral al oamenilor.
Mihaela Constantinescu: „Proiectul se concetrează pe trei tipuri de avataruri, avataruri digitale, augumentate și avataruri din spațiul fizic, în spetză roboți cu inteligență artificială. Și vom avea câteva experimente în care vom vedea cum oamenii simt că sunt influențați în modul în care acționează și percep realitatea din jurul lor și își ghidează comportamentul moral prin utilizarea avatarurilor”.
În total, au fost depuse peste 2.600 de proiecte dintre care doar 400 au fost câștigătoare, iar valoarea totală a acestora este de 628 de milioane de euro. Cele mai multe proiecte au fost câștigate de Germania care a obținut finanțare pentru 87 de proiecte, urmată de Franța și Olanda cu peste 40 de premii. Iar la polul opus se află România, Cipru, Islanda și Slovenia, fiecare câte un proiect câștigat.
Proiectele finanțate de Comisia Europeană ar urma să creeze peste 2.600 de locuri de muncă.