Primul om din lume care comunica prin PUTEREA GANDULUI. Ce le-a transmis medicilor
Un pacient care este in stare vegetativa de mai bine de un deceniu este capabil sa comunice prin puterea gandului.
Scott Routley, care a suferit leziuni cerebrale dupa un accident de masina, a reusit sa le comunice medicilor ca nu sufera nicio durere.
El este unul din cei cativa pacienti care sunt tratati cu ajutorul unei tehnici revolutionare dezvoltate de cercetatorii de la Universitatea din Cambridge.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Asta inseama ca el poate comunica intr-un fel care ii poate ajuta pe medici sa-i ridice calitatea vietii.
Profesorul Adrian Owen utilizeaza un scaner cu rezonanta magnetica si imagistica functionala pentru a detecta schimbarile in fluxul sanguin din jurul creierului. El demonstreaza cum functioneaza tehnica pe doi pacienti unul din ei fiind Scott, care este din Ontario, Canada, intr-un documentar care va fi difuzat pe BBC 1.
Prima data, pacientului i se cere sa-si imagineze ca joaca tenis. Asta duce la o crestere a fluxului sanguin in partea frontala a creierului, care poate fi detectata de scaner. Dupa care pacientului i se spune sa-si imagineze ca se plimba in camere diferite din casa lui. Aceasta comanda activeaza o alta parte a creierului, situata in mijloc.
Apoi i se pune o intrebare si i se spune sa-si imagineze ca joaca tenis daca raspunsul este nu, iar daca raspunsul este afirmativ, sa-si imagineze ca se plimba prin casa.
Din modificarile ulterioare ale fluxului de sange, doctorii pot afla raspunsuri.
“Procedeul a fost aplicat pe mai multi pacienti, dar numai Scott a aratat ca mintea lui functioneaza”, a spus profesorul Owen.
“L-am scanat de mai multe ori, iar activitatea lui cerebrala arata clar ca el alege sa ne raspunda la intrebari. Credem ca el stie cine este si unde se afla”, a mai adaugat profesorul.
Parintii lui Scott au spus ca tot timpul au avut impresia ca el vrea sa comunice miscandu-si ochii, insa medicii nu au acceptat niciodata aceasta ipoteza.
Sursa: BBC
Etichete: pacienti, tratamente, leziuni cerebrale, stare vegetativa,
Dată publicare:
13-11-2012 13:56