Zi istorica: primul hamburger artificial a fost degustat. Care a fost reactia consumatorilor
In weekend-ul care a trecut, oamenii de stiinta care lucreaza in laboratorul doctorului Mark Post din Universitatea Maastricht au facut pregatirile finale pentru evenimentul care - spera ei - va schimba felul in care omul vede mancarea.
Update ora 19:45
Primul burger cu carne artificiala din lume a fost degustat luni seara, intr-un loc special ales din Londra.
Doi experti nutritionisti au incercat carnea produsa in laborator si au declarat ca are gust bun.
Unul dintre ei a precizat ca noul produs are "o consistenta perfecta", insa nu ar fi stricat putin mai multa sare si piper, scrie Daily Mail.
ora 11:30
Luni, 5 august, doctorul Post va gati cel mai scump hamburger din lume, facut dintr-o carne artificiala din laborator, iar reactia consumatorului - care va ramane anonim – va fi atent observata.
Hamburgerul artificial a fost creat de Mark Post, de la Universitatea Maastricht din Olanda. Post spune ca vrea prin aceasta inventie sa ofere o sursa de hrana accesibila, care sa asigure necesarul de carne al populatiei planetei, in continua crestere.
Iata cum se obtine aceasta carne de laborator: mai intai, celulele stem din muschii unei vaci sunt luati prin biopsie si cultivati in laborator. Apoi, acestea se vor dezvolta ca orice alta fiinta vie. Este “hranita” de cercetatori cu grasimi, zahar, minerale si amino-acizi. In acelasi timp, bucata de muschi este supusa unor intinderi, ca sa se dezvolte.
In final, mai multe bucati de carne astfel obtinuta sunt unite, ca sa formeze un hamburger. Acesta va avea o culoare gri-alb, pentru ca nu are celule sanguine, asemeni unei carni obisnuite.
La ora actuala, producerea unui singur hamburger artificial costa 384.000 de dolari.
Ideea nu este insa una noua: in urma cu mai multi ani, NASA facea experimente similare, ca sa asigure astronautilor o sursa buna de proteine.
In anul 2008, organizatia ecologista PETA a promis un premiu de 1 milion de dolari persoanei care va putea realiza carne in laborator si o va produce in serie.
Acum, mai multi savanti incearca sa castige marele premiu, cautand o solutie pentru poductia in serie a acestei carni. Acest lucru va fi insa posibil abia dupa 20 de ani, cred specialistii olandezi, citati de Business Insider.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, productia de carne la nivel mondial va creste cu 72% pana in anul 2030.
Aceasta cerere va duce in curand la epuizarea resurselor. Animalele crescute pentru hrana consuma multa iarba si emit cantitati importante de gaz metan, care contribuie la incalzirea climei.
Sursa: Business Insider, The Guardian
Etichete: laborator, hamburgeri, carne artificiala,
Dată publicare:
31-07-2013 12:18