Prima misiune cu finanțare privată, trimisă pe Lună. A costat 100 milioane de dolari


Ultimul update: Sambata 23 Februarie 2019 21:11
Data publicarii: Sambata 23 Februarie 2019 18:38
Categorie: Stiri Stiinta

Israelul a lansat cu succes din Florida o sondă menită să realizeze prima aselenizare cu finanţare privată. Misiunea fără echipaj uman a costat 100 de milioane de dolari.

Până acum, doar Rusia, SUA şi China au reuşit să străbată distanţa de 384.000 de kilometri şi să aselenizeze.

Entuziasmul care i-a însufleţit odinioară pe sovietici, americani şi, mai de curând, pe chinezi a fost trăit vineri seară la cote incandescente în centrul de control de lângă Tel Aviv.

Sonda de numai 585 de kilograme a fost lansată cu ajutorul unei rachete Falcon 9, furnizată de compania privată SpaceX a lui Elon Musk.

Sonda israeliană a fost plasată pe orbita Pământului, iar de acolo, cu ajutorul propriului motor, va călători 7 săptămâni până la Lună, unde ar trebui să ajungă pe 11 aprilie. Ea duce o „capsulă a timpului" şi un steag israelian, dar are ataşaţi şi doi sateliţi: unul indonezian şi unul al forţelor aeriene americane.

Sonda a fost numită „Bereshit", cuvintele care în ebraică înseamnă „La început..." - primele cuvinte din Cartea Facerii. S-ar fi putut numi la fel de bine „Hutzpa", termenul ebraic pentru îndrăzneală, chiar tupeu.

Omul de afaceri israelian Morris Kahn a donat 40 de milioane de dolari din propriii bani pentru proiectul care a totalizat 100 de milioane.

Morris Kahn, preşedinte SpaceIL: „Iniţial, misiunea părea imposibilă, dar modul nostru de gândire, al israelienilor, este că nimic nu este imposibil. Visam grandios şi apoi facem lucrurile să se întâmple!”

Timp de decenii, Luna a fost domeniul superputerilor. Dacă misiunea israelienilor va ajunge la bun sfârşit, putem vorbi de încă o piatră de hotar în explorarea frontierei finale.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

FULLSCREEN
Prima misiune cu finanțare privată, trimisă pe Lună. A costat 100 milioane de dolari
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO