Descoperire remarcabila intr-o mumie de 5.000 de ani. "Blestemul" care a omorat 7 oameni

Oetzi, omul gheturilor

Oamenii de stiinta au facut o descoperire senzationala in trupul lui Oetzi, Omul Zapezilor. Gasit intr-un ghetar din Italia, barbatul a decedat acum 5.000 de ani, iar trupul i s-a mumificat.

Oetzi a fost descoperit acum 21 de ani. Desi trupul neinsufletit a fost studiat de nenumarate ori, cercetatorii nu au reusit sa descopere un detaliu important.

Acum insa, cu ajutorul tehnicii moderne, oameni de stiinta din Italia si Germania au gasit urme de sange conservat in trupul mumificat.

Intra intr-un tur VIDEO la Antipa si vezi o lume disparuta! Uite ce spectaculos arata Muzeul dupa o investitie de 13 milioane de euro

O serie de teste anterioare scosesera la iveala ce a mancat inainte de moarte si faptul ca a decedat intr-un mod violent, in timp ce cutreiera muntii la o altitudine de 2.743 de metri.

Citește și
harta Africa
Un rezervor URIAS de apa potabila se afla sub Africa, unde milioane de oameni sufera de sete
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Cercetatorii cred ca tehnica ce a dus la descoperirea lor ii va ajuta si pe detectivi in cercetarea crimelor, avand in vedere ca pana acum nu exista o metoda prin care sa se poata afla cu exactitate cat de veche este o urma de sange.

Echipa de cercetatori condusa de profesorul Albert Zink, de la Academia Europeana din Bolzano, Italia, a folosit un microscop superperformant pentru a studia sectiuni de tesut din rana cauzata de sageata despre care se crede ca l-ar fi omorat pe Oetzi. De asemenea, au fost studiate si o serie de rani de pe bratul drept.

Microscopul scaneaza suprafata tesuturilor, cu ajutorul unei sonde de mare sensibilitate. Pe masura ce sonda se misca pe suprafata tesutului, senzorii masoara fiecare deflexiune - rand cu rand, punct cu punct.

Misterul unei locatii de vis din Polonia! Nici macar oamenii de stiinta NU reusesc sa-i descopere misterul

"Am obtinut imaginea unor globule, cu forma clasica de 'gogoasa', exact ca cele gasite astazi la oameni sanatosi", au dezvaluit cercetatorii.

Cercetatorii au gasit, de asemenea, fibrina, o proteina responsabila de coagularea sangelui. Aceasta descoperire, spun oamenii de stiinta, demonstreaza ca Oetzi a murit la cateva zile dupa ce a fost ranit de sageata.

Atunci cand Oetzi a fost descoperit, in 1991, paleontologii au declarat ca nu au vazut niciodata asa ceva. Corpul era aproape in totalitate conservat si acoperit de vesminte si arme.

Omul Zapezilor are 1,59 metri in inaltime, a murit la varsta de 46 de ani, era artitric si suferea de tricocefaloza (infestare cu viermi bici). A fost subiectul a peste 30 de documentare televizate.

Gurile rele spun ca Oetzi ar fi blestemat, la fel ca mumiile egiptene. Si asta pentru ca, sapte oameni care au avut de-a face cu trupul conservat au murit in circumstante misterioase.

Austria si Italia s-au batut pentru a intra in posesia comoarei gasite in ghetar, in cele din urma castigand Italia.

Descoperire incredibila intr-un parc acvatic din Anglia! Cum arata fosila veche de 160 de milioane de ani descoperita de o fetita

A existat si o disputa intre autoritatile italiene si cei care au gasit trupul neinsufletit pe munte. Initial au fost rasplatit cu 3.000 de lire sterline, insa anul trecut un tribunal a decis ca acestia ar trebui sa primeasca 120.000 de lire.

Erika Simon, in varsta de 71, a declarat ca ar trebui sa primeasca si o parte din veniturile obtinute din turism, pentru ca mumia a atras milioane de vizitatori si a dus la castiguri de milioane de euro.

Sotul acesteia, Helmut, ar fi fost unul dintre cei sapte oameni atinsi de "blestemul" lui Oetzi, dupa ce a murit, in 2004, in timp ce escalada un munte.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
"Este un caz unic. Niciodata nu am fost atat de aproape de adevar". Stramosul omului, descoperit

Cercetatorii norvegieni au identificat intr-un mic lac situat in apropiere de Oslo un microorganism foarte rar - un protozoar -, unul dintre cele mai vechi organisme eucariote care traiesc in prezent pe Terra, informeaza AFP.

Un rezervor URIAS de apa potabila se afla sub Africa, unde milioane de oameni sufera de sete
Un rezervor URIAS de apa potabila se afla sub Africa, unde milioane de oameni sufera de sete

Cel mai arid continent al planetei ascunde in adancurile sale o rezerva uriasa de apa, care ar putea reprezenta o solutie eficienta in lupta cu seceta.

"Punctul lui Dumnezeu", descoperit. Care sunt zonele din creier responsabile cu spiritualitatea

Oamenii de stiinta au banuit ani la randul ca exista "un punct al lui Dumnezeu" pe creier responsabil cu spiritualitatea. Pana acum insa, nimeni nu a reusit sa demonstreze acest lucru.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.