Povestea primului barbat din istorie vindecat de HIV/SIDA. Dupa 7 ani, medicii inca nu stiu CUM l-au scapat de cumplita boala
In ciuda deceniilor de studii si a vastelor cunostine acumulate despre SIDA si virusul care duce la aparitia bolii, pana acum nu a fost descoperit niciun leac pentru HIV.
Insa un barbat, care a ajuns sa fie cunoscut drept "Pacientul din Berlin", a fost singura persoana pe care medicii au reusit sa o vindece complet de temuta boala.
Timothy Ray Brown a primit un tratament, in 2007, care a functionat. Cu toate acestea, oamenii de stiinta nu au reusit sa determine care aspect a acestui tratament a functionat. Acum, un nou studiu face lumina in acest caz ramas ani la randul un mister.
Brown a fost diagnostigat cu HIV in 1995. Timp de 11 ani a luat antiretrovirale, medicamente care tin sub control boala. Apoi a fost diagnosticat cu leucemie. A primit chimioterapie, tratament care nu a functionat. Apoi medicii i-au facut un transplant de maduva. In mod miraculos, procedura l-a vindecat si de cancer, dar a determinat si disparitia din sangele pacientului a virusului HIV, care nu a mai aparut in organismul acestuia.
Acum oamenii de stiinta cred ca la vindecare au contribuit trei factori diferiti. In primul rand, Brown a primit transplantul de maduva de la un individ care suferea de o mutatie rara. Aceasta anomalie duce la alterarea unuia dintre receptorii pe care HIV il foloseste pentru a patrunde in sange. Apoi, sistemul imunitar al lui Brown a fost distrus de chimioterapie si de radiatiile care l-au pregatit pentru procedura. In ultimul rand, noile celule transplantate ar fi putut ataca, cred medicii, boala, distrugand virusul HIV.
Pentru a afla care dintre acesti factori a dus la vindecarea pacientului, cercetatorii de la Universitatea din Atlanta au facut un studiu pe trei maimute. Inainte de a le infecta cu HIV, medicii le-au prelevat acestora celule stem. Apoi primatele au fost tratate cu antiretrovirale, la fel ca oamenii.
Dupa o perioda de trei luni, acestea au fost tratate cu radiatii. Radiatiile le-au distrus sistemul imunitar, dar si 99% dintre leucocite - celule albe din sange, pe care virusul HIV le ataca. Apoi, maimutele au primit transplanturi din propriile celule stem. La final, tratamentul cu antiretrovirale a fost stopat.
Din pacate, niciuna dintre maimute nu a fost vindecata. Distrugerea sistemului imunitar nu este suficienta pentru vindecarea unui pacient de SIDA, spun cercetatorii.
Asadar, au concluzionat oamenii de stiinta, mutatia de care suferea persoana de la care Brown a primit transplantul de maduva ar putea fi responsabila de distrugerea HIV din organismul acestuia.
Dupa ce "Pacientul de la Berlin" a fost vindecat, alti doi bolnavi de HIV si leucemie au primit transplant de maduva, insa boala a revenit in scurt timp.