INFOGRAFIC. Pandemiile care au decimat populatia lumii. Cate victime au facut cei mai periculosi virusi din istorie
Virusii nu tin cont de granitele statale sau naturale, iar ravagiile pe care le fac pot afecta milioane de oameni, de pe mai multe continente, intr-un ritm ametitor.
Din pacate, unele boli continua sa isi ceara si in zilele noastre tributul si, cu toata dezvoltarea tehnologica si medicala, ne aduc aminte intr-un mod dureros cat de mici si de neputinciosi ramanem inca in fata unor astfel de dezastre.
Cuvantul “pandemie” este derivat din grecescul “pandemos” - care inseamna ceva ce “afecteaza toti oamenii”. Potrivit sensului folosit de DEX, pandemia se refera la o “epidemie care se extinde pe un teritoriu foarte mare” - dintr-o tara, mai multe tari sau chiar continente intregi.
Iata care au fost, pe scurt, pandemiile care au facut cele mai multe victimei de-a lungul timpului:
1. Variola (sau varsat) - Este o boala infectioasa, cauzata de virusul numit Variola. Potrivit numarului de morti provocate, este cea mai nimicitoare pandemie din istorie. Se crede chiar ca pana la 90% din populatia nativa a New Yorkului a fost stearsa de pe fata Pamantului din cauza acestei boli. A aparut in jurul anului 10.000 i.Hr. si cea mai timpurie dovada a existentei sale a fost gasita pe trupul mumificat al lui Ramses al V-lea, din Egipt. Dupa mai multe campanii de vaccinare, in secolele 19 si 20, OMS a declarat boala eradicata in 1979.
2. Pojar (sau rujeola) - Este una dintre cele mai frecvente boli ale copilariei. Efectele sale se observa pe piele, dar si asupra sistemului imanitar si al celui respirator. Infectiile cauzate dureaza, in general, intre 7 si 10 zile, iar iritatiile apar la 2-3 zile dupa instalarea bolii. Pojarul se transmite prin aerul respirat, dar si prin intrarea in contact cu fluidele produse de o persoana infectata. 90% dintre cei care impart spatiul cu cineva infectat vor lua, la randul lor, boala.
3. Gripa spaniola - A aparut dupa Primul Razboi Mondial si este, din cate se pare, precursoarea gripei aviare de astazi. Daca alte boli ii afecteaza, in primul rand, pe tineri, pe cei in varsta si pe oamenii cu un sistem imunitar deja slabit, Gripa spaniola a facut ravagii si in cazul persoanelor adulte, cu o stare de sanatate buna. Ca sa evite panica din momentul izbucnirii, oficialii vremurilor au minimizat numarul victimelor facute de aceasta gripa in Germania, Marea Britanie, Franta si SUA. Ziarele din Spania au relatat insa numarul corect, ducand la falsa impresie ca boala a lovit mai puternic aceasta tara.
4. Ciuma bubonica (sau Moartea Neagra) - Se crede ca a izbucnit in campiile aride din Asia, de unde s-a extins apoi catre Orient, fiind purtata de catre sobolani, ce se gaseau frecvent pe vapoarele de marfa. Se estimeaza ca ar fi omorat 30-60% din populatia Europei de la acea vreme. Umflaturile de pe corpul victimelor capatau, in cele din urma, culoarea neagra, de unde si numele bolii. Cei infectati mureau in chinuri groaznice iar la acel moment se credea ca venise sfarsitul lumii.
5. HIV / SIDA - Sindromul Imunodeficientei Dobandite este o boala ce afecteaza sistemul imunitar, in urma infectiei cu virusul HIV. Tocmai din cauza ca slabeste foarte mult sistemul imunitar, cei afectati ajung sa contracteze si alte infectii, la care, in mod normal, ar fi trebuit sa fie imuni. Se transmite, in principal, in urma contactului sexual neprotejat (inclusiv oral si anal), dar si prin transfuzii de sange, ace infectate si de la mama la copil, in timpul sarcinii, nasterii sau alaptarii. HIV nu se transmite prin fluide corporale, precum saliva sau lacrimi. Nu exista, deocamdata, vreun leac pentru SIDA, insa tratamentul medicamentos poate incetini evolutia bolii si sa asigure o speranta de viata apropiata de cea normala. Din pacate, este destul de scump si are efecte secundare. Fara el insa, o persoana infectata cu HIV traieste, in medie, 9 pana la 11 ani. Din 2012, se estimeaza ca aproximativ 35,3 milioane de oameni infectati cu HIV traiesc in acest moment in lume. SIDA a avut un impact puternic asupra societatii, nu doar din punct de vedere medical, ci si economic si al discriminarii pe care bolnavii o resimt constant.
In acest moment, atentia la nivel mondial este indreptata asupra Ebola. Rata mortalitatii bolii este cuprinsa intre 25 si 90% in cazul oamenilor si nu exista un vaccin omologat impotriva ei.
Virusul Ebola nu se transmite prin aer ca o gripa, desi infectia are semnele ei. Boala debuteaza cu febra puternica, dureri musculare, diaree si, intr-un final, hemoragie. Virusul se transmite doar prin contact direct cu sangele si cu lichidele biologice ale bolnavilor, inclusiv prin atingerea tesuturilor lezate ale persoanelor si animalelor infectate.
Autoritatile romane iau deja primele masuri de precautie pe aeroporturi, de teama virusului. Ultimul bilant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca din 1975 de imbolnaviri, 1069 s-au soldat cu deces.
Surse: Organizatia Mondiala a Sanatatii, Clinica Mayo (SUA), CDC (Centrul american pentru Controlul si Prevenirea Bolilor), New York Times, Centrul National de Biotehnologie (SUA)
Sursa: Pro TV
Etichete: pandemie, ebola, virus, variola, gripa spaniola, hiv, SIDA, ciuma bubonică, pojar,
Dată publicare:
20-08-2014 12:06