A fost ploaie de stele. Mii de oameni au stat cu ochii pe cerul Romaniei ca sa vada Perseidele si si-au pus dorinte
Toate privirile au fost atintite spre cer, marti seasra! A fost ploaie de stele, insa putini sunt cei care au reusit sa le admire, pentru ca nu a fost senin peste tot.
La Observatorul astronomic din Galati, mii de persoane au stat la coada ca sa urmareasca perseidele stralucitoare si si-au pus, in secret, cate o dorinta.
In realitate, stelele cazatoare sunt meteoriti desprinsi din coada cometei Swift - Tuttle, care la intrarea in atmosfera, se aprind din cauza frecarii cu aerul si creeaza impresia ca invadeaza Pamantul.
Ovidiu Tercu, coordonator la Observatorul Astronomic Galaţi: "Odata cu ridicarea radiantului acestui curent meteoritic ce se gaseste in constelatia Perseu, iata si de ce acest curent se cheama Perseide. Vom putea observa stele cazatoare, mai putin ca-n anii trecuti pentru ca este prezenta si luna, foarte stralucitoare."
Bineinteles ca fenomenul se vede cel mai frumos la malul marii, asa ca romanticii au venit pe plaja de la Mamaia sa admire peisajul si, evident, sa-si puna cate o dorinta.
Perseidele sunt vizibile in fiecare an, in luna august.
Denumite dupa constelatia din care par ca vin, Perseidele reprezinta unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi intr-un an. Fenomenul de stea cazatoare este arhicunoscut. Dara luminoasa de pe cer este lasata de o particula sub 1 mm diametru ce arde in atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul.
Pentru o fractiune de secunda cei interesati pot vedea acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde in atmosfera se numeste "meteoroid", iar pietroiul care cade pe Pamant se numeste "meteorit". Fenomenele astronomice se urmaresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Asa ca din orasele mari nu se pot observa multi meteori. Cel mai bun este un loc la tara sau la munte.