Pentru prima dată, tulpina Omicron a fost descoperită la animale sălbatice. Care este riscul
Pentru prima dată până acum, cercetătorii au descoperit tulpina de Omicron la un animal sălbatic. Este vorba despre căprioarele cu coadă albă din Staten Island, o zonă din apropierea New York-ului.
Potrivit New York Times, această descoperire se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi că cerbul cu coadă albă se poate infecta ușor cu noul coronavirus.
Rezultatele ar putea amplifica îngrijorarea că cerbii, care sunt răspândiți pe scară largă în Statele Unite și trăiesc în apropierea oamenilor, ar putea deveni un ”rezervor” pentru Covid și o potențială sursă de noi variante.
Anterior, cercetătorii au raportat că virusul a infectat căprioarele din Iowa la sfârșitul anului 2020, precum și pe cele din unele părți din Ohio la începutul lui 2021 - însă nu era vorba de Omicron.
Departamentul Agriculturii al SUA a confirmat infecții la căprioare în alte 13 state - Arkansas, Illinois, Kansas, Maine, Massachusetts, Minnesota, New Jersey, New York, Carolina de Nord, Oklahoma, Pennsylvania, Tennessee și Virginia.
Animalele respective s-au infectat cu variantele anterioare ale virusului Covid-19.
Cercetările sugerează că, acum, căprioarele iau virusul de la oameni și apoi îl răspândesc, însă nu există dovezi că animalele îl transmit înapoi oamenilor.
Însă circulația pe termen lung și pe scară largă a virusului la căprioare ar oferi virusului mai multe șanse de a suferi mutații, existând posibilitatea de a se forma noi variante, care s-ar putea răspândi la oameni sau alte specii de animale.
„Circulația virusului la căprioare oferă oportunități pentru adaptarea și evoluția acesteia. Și probabil că se va întoarce și ne va bântui în viitor.” - spune Vivek Kapur, microbiolog veterinar la Universitatea Penn State, care face parte din echipa de cercetare din Staten Island.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că un cerb cu Omicron avea deja un nivel ridicat de anticorpi împotriva Covid-19, ceea ce sugerează că este posibil să fi fost infectat anterior.
Omicron s-a dovedit capabil să evite unele dintre apărările sistemului imunitar la oameni. Dacă este la fel de imun-evaziv la căprioare, animalele infectate în timpul focarelor anterioare ar putea fi acum vulnerabile la reinfectare.
Vestea că Omicron a ajuns la populațiile de cerb cu coadă albă nu este neașteptată, spun unii experți. ”Este dezamăgitor, dar nu este surprinzător”, spune dr. Scott Weese, medic veterinar în boli infecțioase la Universitatea Guelph din Ontario.
Noua cercetare, care nu a fost încă publicată într-un jurnal științific, este rezultatul unui parteneriat între cercetătorii Penn State, organizația non-profit de conservare White Buffalo, Departamentul pentru Parcuri și Recreere din New York și alte instituții. White Buffalo a colaborat cu autoritățile orașului pentru a captura căprioare locale și pentru a steriliza câțiva dintre masculii tineri.
La jumătatea lunii decembrie și sfârșitul lunii ianuarie, cercetătorii au colectat mostre de sânge de la 131 de căprioare capturate, precum și mostre nazale și de la amigdale de la un număr mai mic de animale.
Aproape 15% dintre căprioare aveau anticorpi împotriva Covid în sânge, au descoperit cercetătorii, ceea ce pare să arete animalele fuseseră infectate anterior.
Testarea PCR a mostrelor luate de la 68 de căprioare a arătat, de asemenea, că șapte dintre animale erau infectate activ cu virusul în momentul prelevării probei. Testele PCR au arătat, de asemenea, că probele virale de la toate cele șapte căprioare au avut un model de mutații care sugera varianta Omicron.
Cercetătorii au secvențiat acum patru dintre aceste mostre și au confirmat că cel puțin patru căprioare au fost infectate cu Omicron, care s-a răspândit rapid în rândul locuitorilor orașului New York în decembrie.
Sursa: New York Times
Etichete: animale, studiu, caprioara, omicron,
Dată publicare:
08-02-2022 17:43