Cercetatorii au creat o forma noua de viata in laborator. Ce pericole ascunde aceasta realizare stiintifica
Oamenii de stiinta au reusit sa creeze o forma de viata "straina" dupa ce au introdus molecule ADN care nu se gasesc in natura intr-o bacterie obisnuita.
Conform Daily Mail, bacteria E.coli este capabila sa creasca si sa se reproduca in conditii normale, in ciuda faptului ca are in compozitia moleculara doua litere care nu exista in codul genetic. In viitor, cercetarile ar putea duce la crearea unor microbi capabili sa-si produca singuri proteinele, ceea ce ar putea demonstra o legatura cu medicina si nanotehnologia.
Pe de alta parte, exista oameni care sunt ingrijorati din cauza faptului ca biologia artificiala ar putea scapa de sub control si ne-am putea confrunta cu pericole provocate de aceste forme "straine".
Alegeri 2024
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu trei zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Codul genetic al naturii ADN-ului este format din doar 4 "litere":
- adenina - A
- citosina - C
- guanina - G
- timina - T
O alta litera, U (Uracil) a fost gasita intr-o molecula care face parte din familia ADN-ului, ARN. Blocurile formate din literele A, C, G si T formeaza perechea de baza a carei secventa genetica produce toate formele de viata.
"Viata de pe Pamant, in toata diversitatea ei, este codata de doar doua perechi ale bazei ADN, A-T si C-G, iar ceea ce am facut noi este un organism care contine aceste doua perechi plus o a treia parte, nenaturala cu aceste perechi", a declarat cercetatorul Floyd Romesberg din California.
Aceasta reusita, publicata in revista de specialitate Nature, incununeaza evolutia umana de peste miliard de ani, care ajunge astfel la un alfabet genetic extins, inclus intr-o bacterie vie.