Suntem urmasi de greci si lituanieni. Studiul care poate schimba tot ce stiam despre poporul roman

18-02-2014 17:13

ADN romani istorie

Titlul nu e o exagerare: un studiu de ultima ora al Universitii Oxford sustine ca romanii n-ar fi rude cu vecinii bulgari sau sarbi, ci cu lituanienii, grecii, cipriotii si sirienii. Deci: suntem sau nu nepotii dacilor si romanilor?

Studiul “A Genetic Atlas of Human Admixture History” (“Un atlas genetic al istoriei amestecurilor intre oameni”) a fost realizat de un grup de cercetatori britanici si germani in cadrul Universitatii Oxford si isi propune sa explice istoria omenirii prin schimbarile genetice. Unele rezultate sunt insa extrem de socante, mai ales cele obtinute in tarile din Europa de Est, Iar concluziile privind Romania schimba multe din lucrurile pe care le stiam sau le credeam despre istoria noastra.

Mai precis, harta interactiva realizata pe baza studiului arata ca romanii ar fi rude destul de apropiate cu lituanienii si grecii si rude mai indepartate cu cipriotii, italienii din sud, finlandenzii, sirienii, egiptenii, iordanienii si georgienii. In schimb harta nu indica vreo legatura intre noi si vecinii sarbi, bulgari sau rusi. Trebuie sa schimbam manualele de istorie?

Click aici pentru harta interactiva

ADN-ul romanilor, plin de gene de invadatori
De fapt, harta genetica realizata de cercetatorii britanici confirma unele dintre lucrurile invatate la scoala. Mai tineti minte “migratiile popoarelor” de la orele de istorie? Din cauza lor am ajuns sa fim rude cu lituanienii si cu egiptenii.

Autorii studiului explica cum au ajuns la aceste rezultate: “Multi cercetatori au studiat de-a lungul timpului ADN-ul uman si istoria sa, care le-au aratat cum s-au raspandit oamenii pe glob. Aceasta raspandire a produs populatii distincte, cu mici diferente genetice intre ele. Cand aceste grupuri se reunesc dupa un timp – de exemplu, in urma unei migratii sau a unei invazii – si au copii impreuna, rezultatul este un amestec genetic care lasa o amprenta caracteristica in ADN”.

ADN-ul europenilor, schimbat in mod inexplicabil acum 4.000 de ani. Ce spun savantii

Provenim din stepa, din desert sau de la Mediterana
Mai simplus, spus, niste stramosi – sau stramoase - ale romanilor de azi au facut copii cu niste stramosi de-ai lituanienilor, grecilor, cipriotilor si sirienilor. Acest lucru s-a intamplat cel mai probabil intre anii 300 si 1.000, spun autorii “Atlasului genetic”, bazandu-se tot pe analiza ADN-ului romanilor. In acea perioada, afirma cercetatorii, populatii din stepa eurasiatica si din nordul Europei, dar si din partea de sud a continentului nostru, s-au amestecat cu oamenii care locuiau pe aceste meleaguri.

Ce erau aceste populatii? Comparand datele din analizele genetice cu informatiile istoricilor, cerecetatorii de la Oxford sustin ca este vorba de nomazi huni, maghiari si slavi, dar si de greci. Inrudirea aparent bizara cu lituanienii s-ar datora slavilor iar cea cu sirienii si egiptenii, probabil grecilor, care au stapanit Egiptul si Siria in vremea Imperiului Bizantin si s-au amestecat cu populatiile locale.

De ce nu apar in schimb sarbii, bulgarii - sau maghiarii - printre rudele noastre? Deoarece aceste popoare sunt prea apropiate genetic de romani, explica autorii studiului, deci amestecul intre ele "nu se vede" in ADN.

Istoria romanilor, reconstruita din gene?
Potrivit calculelor din studiu, 2.5% din ADN-ul romanilor de azi vine tocmai din Extremul Orient, de la nomazi care s-ar fi amestecat cu localnicii de aici in jurul anului 1082. Procente mult mai mari vin de la populatii din sudul Europei, probabil greci, si din nordul Europei (slavi).

Mai precis, pe la anul 998 stramosii romanilor s-ar fi amestecat cu stramosii polonezilor, grecilor, cipriotilor, irlandezilor si al Hezhen, un trib din Extremul Orient, la granita dintre Rusia si China, mai cunoscut si drept Nanai. Paradoxal, inrudirea cu acest neam de la celelalta capat al lumii nu e foarte greu de explicat – Hezhen ar putea fi niste stramosi indepartati ai maghiarilor, de care sunt apropiati genetic. Inrudirea cu irlandezii, in schimb, nu are o explicatie. Singurii invadatori care au ajuns si pe teritoriul Irlandei si pe cel al Romaniei in respectiva perioada sunt vikingii.

Cum au reusit vikingii sa navigheze pana aici.

Cam un secol mai tarziu, in jurul anului 1082, stramosii nostri s-au inrudit cu stramosii grecilor, armenilor si italienilor din sud pe de o parte, iar pe de alta parte cu cei ai germanilor, englezilor, galezilor si scotienilor. Data fiind marja mare de eroare a datelor, e posibil ca inrudirea cu germanii sa fie legata de venirea sasilor undeva pe la 1150.

Ramane de vazut daca istoricii vor putea folosi rezultatele studiilor geneticienilor sau le vor considera prea putin credibile. Momentan, ei sunt sceptici si nu cred ca istoria poate fi citita in ADN. Autorii cercetarii nu par insa preocupati de aceasta chestiune. „Intr-un fel, putem spune ca nu ne dorim sa discutam cu istoricii”, a declarat pentru New York Times Daniel Falush, unul dintre autorii „Atlasului Genetic”. „Marea virtute a unui studiu de acest gen este obiectivitatea: introduci datele pe o parte si scoti istoria pe partea celalalta. Credem ca poti reconstrui istoria folosind doar ADN-ul”.

Studiu genetic "foarte periculos" despre romani si romi. Cum ne-a transformat o boala necrutatoare

Sursa: , Science


VIDEO PROTVPLUS.RO