O tragedie antica, pe cale sa se repete. De ce a disparut civilizatia care a construit piramidele
Civilizatia avansata care a construit piramidele din Egipt, in urma cu 4.200 de ani, a fost distrusa de schimbarea brusca a climei, la care nu s-a putut adapta. O tragedie care s-ar putea repeta, avertizeaza savantii.
Oamenii de stiinta au analizat mostre de polen si carbune din valea Nilului, unele din ele avand chiar o vechime de 7.000 de ani.
Probele au aratat prezenta unei secete indelungate, care a distrus in final Vechiul Regat al Egiptului.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
“Chiar si puternicii constructori de piramide au devenit victime din cauza ca nu s-au putut adapta la schimbarea climei”, declara Marcia McNutt, de la US Geological Survey.
Au existat mai multe perioade secetoase, in care culturile agricole erau distruse si aveau loc multe incendii de vegetatie.
Prima seceta observata de autorii studiului a avut loc in urma cu 5.000 de ani, cand a disparut Regatul Uruk (din actualul Irak), iar cele doua regate egiptene (Egiptul de Sus si Egiptul de Jos) au fost unificate sub conducerea unui singur faraon.
Insa acest puternic regat a disparut si el, lasand mostenire impresionantele piramide, in urma cu 4.200 de ani.
Acum 3.000 de ani a avut loc o alta seceta urmata de foamete, care a dus la prabusirea Regatului Ugarit si la foamete in Siria si Babilon.
Aceste evenimente dramatice au fost consemnate in inscriptiile vremii, dar au fost acum confirmate si de probele de carbune si polen analizate de geologi.
Ele demonstreaza ca toate civilizatiile, oricat ar fi de avansate, sufera si chiar dispar din cauza schimbarilor climei si a lipsei apei.