O sonda spatiala rescrie 25 de ani de fizica. Savantii NASA, bulversati de noile informatii
NASA a primit date surprinzatoare de la o sonda spatiala, trimisa pentru a cerceta limita externa a sistemului nostru solar. Datele furnizate de IBEX dau peste cap 25 de ani de cercetare in astrofizica.
Sonda IBEX, care avea misiunea de a cerceta limita dintre sistemul nostru solar si spatiul cosmic intergalactic, a furnizat savantilor informatii neasteptate.
Tot ce credeau pana acum astrofizicienii despre aceasta zona “limitrofa” misterioasa este gresit.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Astfel, sistemul nostru solar se deplaseaza prin spatiu mult mai incet decat se credea pana acum. De aceea, el nu formeaza echivalentul unui boom sonic (“bow shock”), care sa determine aparitia unei zone cu gaz sau plasma, care sa protejeze sistemul solar in deplasarea lui prin spatiu.
“Un boom sonic este produs de un avion care depaseste viteza sunetului”, explica David McComas, cercetator principal al misiunii IBEX. “Efectul se produce pentru ca aerul din jurul avionului nu se poate da deoparte suficient de repede. Rezulta o unda de soc”.
Asta credeau savantii ca se intampla si cu sistemul nostru solar, mai exact cu heliosfera (zona unde incepe spatiul intergalactic si dispar emisiile solare).
Dar, potrivit datelor furnizate de IBEX, heliosfera se deplaseaza cu numai 23.246 metri/secunda, astfel incat nu poate forma o unda de soc, ci mai curand un “val”, asa cum o barca formeaza in fata ei un mic val, cand se deplaseaza prin apa.
“Va trebui sa rescriem zeci de ani de cercetare stiintifica. Deja intelegem ca noile date au implicatii deosebite privind propagarea razelor cosmice in sistemul nostru solar si modul in care acestea pot afecta calatoria in spatiu”, declara McComas, citat de Daily Mail.
Informatiile oferite de IBEX au demonstrat savantilor si faptul ca vantul interstelar bate cu 3.129 metri/secunda mai incet decat fusese masurat initial.