O rachetă SpaceX a explodat imediat după ce a fost lansată. VIDEO

Ultima actualizare: 30-05-2020 15:19
racheta SpaceX
youtube.com

O rachetă SpaceX a explodat, vineri, transformându-se într-o minge de foc în cadrul unui exercițiu de testare a prototipului Starship.

 

Potrivit The Independent, racheta Starship este folosită la testele la sol din sudul Texasului, ca parte a unei încercări de a grăbi decolarea rachetei cea mare.

Explozia s-a produs cu câteva ore înainte de o altă lansare, care nu are legătură cu asta, în care compania spațială Elon Musk trimite în spațiu doi astronauți Nasa de la Kennedy Space Center din Florida.

Ei vor folosi un sistem de rachetă diferit, Falcon 9, cu o capsula Crew Dragon fixată deasupra.

Prototipul a dispărut într-o minge de foc, după cum s-a văzut într-o transmisie live de pe site-ul NASA Spaceflight. Nu există informații despre eventuali răniți.

Compania lui Elon Musk, SpaceX, urma să lanseze misiunea Demo-2 miercuri seară (27 mai), dar lansarea a fost anulată cu mai puţin de 17 minute înainte de numărătoarea inversă din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

NASA şi SpaceX au anunţat că procedurile de lansare vor fi reluate sâmbătă. "Aceste două zile (între prima tentativă de lansare şi cea de-a doua) reprezintă doar o chestiune legată de modul în care funcţionează mecanica orbitală", a explicat Hans Koenigsmann, vicepreşedinte al SpaceX, potrivit Agerpres.

"Sunt şi alţi factori care au un rol, cum ar fi traficul spre şi dinspre ISS şi aşa mai departe".

"Noi facem analiza de zbor în funcţie de o serie de factori, cum ar fi temperatura combustibilului care trebuie să fie mai mică de o anumită valoare, astfel încât să putem şti ce putere pot dezvolta motoarele rachetei şi ce marjă de eroare avem", a comentat şi inginerul John Insprucker de la SpaceX. "Odată ce se începe alimentarea cu combustibil, la minutul T-35 (cu 35 de minute înainte de lansare n.r.), trebuie ca lansarea să aibă loc imediat ce ajungem la zero", a adăugat el.

Aparent nesemnificativă, depăşirea cu doar câteva minute a momentului T-0 duce la o creştere uşoară a temperaturii combustibilului "iar acest lucru modifică performanţa rachetei".

Dacă lansarea nu va putea avea loc nici sâmbătă, următoarea fereastră este duminică (31 mai), la ora 19:00 GMT. 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO