NASA: Ultimele 6 luni au fost cele mai fierbinti din istorie. Ce spun specialistii despre valul de temperaturi fara precedent
Cercetatorii de la NASA au anuntat ca ultimele sase luni ale acestui an au fost cele mai fierbinti din istoria masurata a temperaturilor la nivel mondial.
Perioada aprilie-septembrie 2014 este oficial intervalul cu cele mai ridicate temperaturi din istorie, relateaza www.slate.com.
Potrivit specialistilor de la NASA, in acest an s-a inregistrat cea mai lunga perioada cu cele mai ridicate temperaturi din istoria masuratorilor facute de agentia americana incepand cu 1880.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Potrivit informatiilor furnizate de National Climatic Data Center, cu exceptia lui iulie, in toate celelalte cinci luni media temperaturilor la nivel mondial a fost una record. Astfel s-a inregistrat o medie a temperaturilor la nivel mondial de 13,7 grade Celsius in aprilie, de 14,8 grade Celsius in mai, de 15,5 garde Celsius in iunie si de 15,6 grade Celsius in august. Luna iulie 2014 s-a clasat pe locul patru in istoria masurata a temperatuilor cu o medie de 15,8 grade Celsius.
Valul nemaiintalnit de caldura din acest an a debutat in aprilie cand concentratiile lunare de dioxid de carbon (CO2) din atmosfera, responsabil pentru incalzirea climei, au depasit pentru prima oara, pragul de 400 ppm (parti pe milion) in emisfera nordica.
Expertii avertizeaza ca fenomenul inregistrat in ultimele 6 luni se va extinde si in 2015. Sunt studii care indica faptul ca temperaturile globale au depasit un nivel pe care civilizatia umana nu l-a mai experimentat pana acum, relateaza meteorologul Eric Holthaus pentru cei de la Slate. Adica perioada aprilie-septembrie din 2014 este cea mai calduroasa la nivel mondial din ultimii 4000 de ani.
Potrivit climatologului Jake Crouch sunt sanse mari ca 2014 sa intre in istorie ca anul cu cele mai ridicate temperaturi, depasind media din 2010.
Sursa: Daily Mail
Etichete: temperaturi, incalzire globala, nasa, planeta,
Dată publicare:
14-10-2014 16:39