Misterul capetelor uriașe de piatră din Mexic, create acum 3.200 de ani pentru a fi îngropate 300 de ani mai târziu
Uriașele capete olmece de piatră, create acum 3.200 de ani de cea mai veche civilizație de pe teritoriul actual al Mexicului, rămân un mister și în zilele noastre. Cel mai tare uimește faptul că au fost îngropate la 300 de ani după realizarea lor.
Statuile masive de piatră înfățișează probabil conducători din vechea civilizație olmecă, dar existența lor reprezintă încă un mister, scrie Live Science.
Capetele masive de piatră au fost sculptate fiecare dintr-un singur bolovan de bazalt și au fost adesea transportate de la kilometri distanță, în timpul civilizației olmece, o cultură agricolă mezoamericană și cea mai veche societate cunoscută în ceea ce este acum Mexic.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Fiecare dintre aceste artefacte impunătoare are în medie aproximativ 3 metri înălțime și cântărește 8 tone. Artizanii au folosit unelte de piatră pentru a le modela, adăugând detalii precum pupile în ochi și gropițe în obraji, bărbie și buze, înainte de a picta piesele în culori strălucitoare, conform Enciclopediei Istoriei Mondiale.
Au fost găsite în Mexic, în special în zona Tres Zapotes din Veracruz și pe Coasta Golfului. Colosalele capete de piatră au fost făcute începând cu anii 1.200 până prin 400 î.Hr.
Foarte interesant este faptul că, dintre cele 17 capete uriașe olmece cunoscute găsite în Mexic, niciunul nu seamănă cu altul.
Un singur cap de piatră este atribuit unui conducător olmec
De exemplu, unul este decorat cu o coroană gravată cu amprente de labe de jaguar, în timp ce altul poartă o coafură aparte. Acest lucru i-a determinat pe arheologi să creadă că fiecare dintre statuile masive înfățișează un anumit conducător.
Deși rămâne un mister ce anume înfățișează aceste capete, un cercetător a identificat o singură statuie, cunoscută sub numele de Colossal Head 5, ca fiind un conducător din al doilea mileniu î.Hr. din San Lorenzo, cel mai vechi oraș olmec cunoscut.
Cu toate acestea, arheologii nu au găsit încă niciun cap de piatră înmormântat la San Lorenzo, iar puținele fragmente cunoscute de scriere olmecă rămân nedescifrate, așa că identitatea conducătorilor și rezidenților regiunii rămâne necunoscută, potrivit Muzeului Metropolitan de Artă din New York City.
Unele capete au fost îngropate la câteva sute de ani după realizarea lor
Nu este clar nici la ce foloseau olmecii sculpturile, totuși unii cercetători cred că oamenii mutau sculpturile în diferite locuri din oraș în timpul ritualurilor importante. Este posibil să le fi folosit și ca repere pentru a stabili dominația sau autoritatea politică, sau chiar pentru protecție, conform Enciclopediei Istoriei Mondiale.
De exemplu, în orașul olmec La Venta, arheologii au descoperit patru capete poziționate pe laturile de nord și de sud ale orașului. Dar, în loc să se îndrepte spre centrul orașului, capetele priveau în afară, de parcă ar fi protejat-o de intruși.
În jurul anului 900 î.Hr., unele capete din La Venta au fost îngropate, posibil ca un ritual pentru a merge mai departe în viitor.
Cu toate acestea, unii cercetători cred că înmormântarea a avut loc mai aproape de momentul în care capetele au fost produse fie ca o modalitate de a se închina strămoșilor, fie într-o mișcare de „neutralizare a puterii conducătorului mort”, conform Enciclopediei de Istorie Mondială.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: mexic, statuie, piatra, mister, civilizatie, capete,
Dată publicare:
25-05-2024 10:39