Misterul ascuns intr-un papirus egiptean vechi de 3.000 de ani. Steaua Demon care ameninta omenirea
Un detaliu scris cu hieroglife intr-un papirus egiptean i-a uimit pe oamenii de stiinta care cerceteaza unul din cele mai vechi calendare ale lumii.
Papirusul, numit generic Calendarul din Cairo, dateaza din perioada 1163-1271 i.Hr. si a fost studiat recent de astronomii de la Universitatea din Helsinki.
Ei si-au dat seama ca vechii egipteni aveau cunostinte deosebite de astronomie, in ciuda faptului ca acesta stiinta era incarcata pe atunci de superstitii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Astfel, potrivit acestui paprirus, luna noua insemna ghinion, iar zilele considerate “norocoase” se succedau regulat, la un interval de aproximativ 29 de zile.
Cel mai interesant amanunt descoperit in acest calendar antic este descrierea unei stele numita Algol (care inseamna “capul Demonului”).
Aceasta stea se afla in constelatia Perseus, la 93 de ani lumina distanta si este o stea “variabila”, adica este eclipsata partial, la interval regulate, de o alta stea, cu care alcatuieste un sistem solar binar.
“Avem dovada ca prima observatie a unei stele variabile a fost facuta cu 3.000 de ani mai devreme decat s-a crezut”, declara Lauri Jetsu, astronom la Universitatea din Helsinki.
Calendarul din Cairo descrie cum Wedjat, Ochiul lui Horus, se transforma periodic, devenind cand amenintator, cand bland si afectand astfel viata oamenilor.
“Partiala eclipsa a acestei "stele demon" insemna noroc, iar cand ea era foarte luminoasa, acest lucru devenea o amenintare”, explica Sebastian Porceddu, astronom si egiptolog, citat de Live Science.
Observatia scrisa in acest papirus ii va ajuta pe astronomi sa afle mai multe despre stelele binare.
Cele doua corpuri ceresti si-au modificat in timp orbita. Astfel, in prezent steaua Algol (denumita stiintific Beta Persei A) este eclipsata de “sora” ei, Beta Persei B la fiecare 2,867 zile, o diferenta de 25 de minute fata de intervalul precizat in papirus, 2,85 zile.