ANIMAȚIE GRAFICĂ. Câțiva români încearcă să devieze traiectoria unui asteroid

Ultima actualizare: 03-11-2019 20:15

Câțiva români lucrează la sistemul de navigație al navetei spațiale europene, care va încerca, în premieră, alături de una americană, să devieze traiectoria unui asteroid.

Un grup de informaticieni, ingineri aerospațiali și electroniști lucrează deja de patru ani pentru a dezvolta sistemul satelitului care va fi trimis să analizeze corpul ceresc la peste 10 milioane de kilometri distanță de Pământ.

"Hera" este misiunea ambițioasă prin care agenția spațială europeană în colaborare cu cea americană vor să devieze traiectoria unui asteroid. Practic, fiecare va trimite câte o naveta în spațiu și, în timp ce una va analiza corpul ceresc, cealaltă se va ciocni frontal de el în încercarea de a-i schimbă direcția de deplasare.

Ar fi un prim experiment concret făcut pentru salvarea planetei de o posibilă ciocnire cu un asteroid, care nu poate fi prevăzută în timp util și care ar fi catastrofală. În această misiune de amploare, un grup de români are un rol esențial: construiesc sistemul de navigație al navetei europene.

Cristian Chițu, director spațiu: ”Venim cu ceea ce nimim noi creierul din spatele misiunii, cel care va asigura autonomia necesară operării acestui satelit în apropierea unui asteroid binar."

În România, informaticienii și inginerii aerospatiali au programat noi algoritmi cu ajutorul cărora satelitul european denumit AIM să poată să își îndeplinească misiunea singur, fără a fi controlat de pe Terra cum se întâmplă în prezent cu ceilalți sateliți. Modulul va opera autonom și va transmite date esențiale din spațiu până la sosirea în zona a navetei americane DART, așa cum v-am mai arătat deja la Știrile PRO TV.

Cu ajutorul unor sisteme performanțe de captare a imaginii, modulul spațial va scana tot asteroidul mai mic, pentru a obține cât mai multe informații despre suprafață și structura acestuia. Odată finalizate toate aceste măsurători, AIM se va îndepărta până la aproximativ 100 de kilometri distanță lăsând loc de acțiune navetei americane DART pregătită pentru impact. DART va ținti asteroidul și îl va lovi chiar în centru.

Cristian Chițu, director spațiu: "Vom observa asteroidul, vom observa craterul format în urma impactului cinetic și vom efectua diferite măsurători care vor fi procesate pe pământ și care ne vor da o imagine mai bună a ceea ce s-a întâmplat într-un astfel de impact și cum ar trebui să scalăm pe viitor o misiune de deviere a unui asteroid."

35 de oameni lucrează în biroul de la București să conceapă un program atât de inteligent încât sistemul să poată procesa informații cu o viteză de 800 de ori mai mare decât este în prezent.

Aceste plăci electronice construite la noi urmează să fie testate în laboratoare spațiale pentru a le verifica rezistența la trepidații, temperaturi extreme, dar și radiații. Abia după aceea vor fi instalate pe naveta europeană, care va ajunge în spațiu. În momentul de față misiunea nu este în grafic, pentru că țările europene implicate întârzie finanțarea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO