"Luna sangerie", fenomenul care a stranit numeroase controverse, se repeta pe 28 septembrie. Cum se va vedea Luna
In noaptea de 28 septembrie, adica noaptea de duminica spre luni, vom asista la un fenomen astronomic deosebit.
"Superluna" sau "Luna Rosie" va putea fi observata de cei pasionati de astronomie. Luna va parea mai mare ca de obicei si de culoare putin rosiatica. Desigur, este vorba de o iluzie optica.
Numele de "Luna sangerie" este dat tuturor eclipselor lunare totale, avand in vedere culoarea - un rosu portocaliu - pe care o capata satelitul natural al Terrei in momentul in care trece prin umbra Pamantului.
Exista doua tipuri de eclipse de Luna, in functie de pozitia acesteia fata de conul de umbra al Pamantului: in penumbra sau penumbrale - care pot fi totale sau partiale si sunt observate mai ales de astronomi, pentru ca nu provoaca modificari importante ale aspectului Lunii, ci doar o usoara modificare a culorii -, umbrale, cand Luna intra in conul de umbra al Terrei partial - dand nastere unei eclipse partiale - sau total - cand tot discul lunii Lunii este acoperit. Eclipsele de Luna nu au loc intr-o anumita ordine.
Superluna, in credintele populare
Luna rosie este un fenomen important in mai multe culturi si nu numai. Doi preoti ortodocsi din Marea Britanie sunt convinsi ca a patra eclipsa lunara din aprilie, anul trecut, si pana acum ar reprezenta un semn ca se apropie sfarsitul lumii, scrie metro.co.uk.