SUPERLUNA in imagini. Ce s-a intamplat in Vrancea cu cateva zile inainte de fenomenul spectaculos
SUPERLUNA 23 IUNIE. In noptile din 22 si 23 iunie 2013, Luna se va afla la cea mai mica distanta de Pamant in acest an. Fenomenul se va mai repeta abia in august 2014.
UPDATE. Spectacolul astronomic a atins punctul culminant cu cateva minute inainte de ora 20, cand Luna s-a apropiat la 357.040 de kilometri de Pamant, si s-a vazut cu 30% mai stralucitor. Specialistii spun ca SuperLuna nu are o influenta sesizabila asupra Terrei.
"Valurile vor fi mai mari ca de obicei, dar vorbim despre o schimbare care nu depaseste cativa centimetri, nu e ceva pe care sa-l vezi cu ochiul liber", spune Dr. Michelle Thaller, NASA GSF Center.
In ultimul secol, insa, s-au inregistrat tot felul de cutremure, insotite de tzunami, sau de eruptii vulcanice in apropierea acestor date. Coincidenta sau nu, in ultimele zile Vrancea s-a zguduit de 7 ori.
Cea mai spectaculoasa SUPERLUNA a deceniului va fi pe 28 sept 2014, la ora 5 dimineata.
SUPERLUNA este, potrivit Earth Sky, fenomenul numit de astronomi "perigeu".
SUPERLUNA, ca termen, a fost folosit prima data abia in urma cu 2 ani, in mai 2011, iar de atunci a inceput sa fie utilizat deseori. Acest fenomen astronomic are loc la fiecare 14 luni.
La perigeu, SUPERLUNA se va afla la numai 365.991 km distanta de Terra, iar pe 7 iulie, cand sa fi la apogeu (cel mai indepartat punct fata de Terra), distanta va fi de 406.409 km.
Luna se va apropia tot mai mult de planeta noastra in urmatorii ani.
SUPERLUNA, in anii 2011-2016 este deosebita, pentru ca Luna plina coincide cu perigeul, prin urmare vom vedea pe cer o Luna impresionanta.
Luna plina, combinata cu perigeul, va duce la aparitia unor maree mai puternice. Nu exista un pericol, insa furtunile ar putea sa sporeasca in intensitate in aceste zile.
In timpul fenomenului de SUPERLUNA, Terra se afla intre Luna si Soare. Fortele grativationale exercitate pe Terra de Luna si Soare determina cresterea si scaderea mareelor.
In 2013 au mai fost deja cateva SUPERLUNI, insa niciuna dintre ele nu s-a produs in timpul fazei de Luna plina.
Legatura cu seismele
Daca, duminica noapte nu puteti sa dormiti, ar fi bine sa priviti cerul, pentru ca daca nu este innorat veti vedea o Superluna. Pentru romani, astrul se va afla la cea mai mica distanta de Pamant.
Privit la rasarit, satelitul natural al Terrei va parea mai mare si mai stralucitor ca de obicei, iar in aceste conditii si influenta sa creste. Exista oameni de stiinta, care sustin ca in astfel de perioade cutremurele de pamant sunt mai dese, iar probabilitatea dezastrelor creste.
Luna s-a aliniat cu Terra si cu Soarele duminica dupa-amiaza. Cum fenomenul a avut loc pe timpul zilei, nu a fost vizibil la noi in tara. SuperLuna poate fi insa vazuta la ora 19:56, cand astrul se va afla la 357.040 de kilometri departare - fiind cu 30% mai stralucitor.
Dr. Michelle Thaller, NASA GSF Center: "Valurile vor fi mai mari ca de obicei, dar vorbim despre o schimbare care nu depaseste cativa centimetri, nu e ceva pe care sa-l vezi cu ochiul liber".
De-a lungul ultimilor 100 de ani s-au inregistrat tot felul de cutremure, insotite de tunami sau de eruptii vulcanice in apropierea acestor date. Coincidenta sau nu, in ultimele 4 zile Vrancea s-a zguduit de 7 ori.
Constantin Ionescu, seismolog la Institutul National Pentru Fizica Pamantului: "Totul e normal, adica n-au fost depasiri asa de magnitudini intre cutremure sa spunem ca... Activitatea a fost normala"
Pana acum, studiile recunoscute de stiinta nu au gasit o corelatie intre magnetismul lunar si tectonica Terrei. Cert este ca duminica noapte apa marii va inainta pe plaja cu aproape un metru mai mult ca de obicei. Asta in timp ce pasionatii de astronomie si de fotografie vor avea parte de un spectacol fabulos.
Exista tot felul de teorii despre lucrurile care se intampla de SuperLuna: creste numarul accidentelor, rata criminalitatii se amplifica, iar oamenii se comporta ciudat. Cu toate acestea autoritatile publica an de an cifre si date prin care se lupta sa demonstreze contrariul. Ideea ca luna plina provoaca dereglari mintale era foarte raspandita in Evul Mediu.
Atunci a aparut si cuvantul "lunatic" care inseamna "somnambul" sau "care are vedenii". Pentru oamenii de stiinta insa, toate acestea sunt simple speculatii:
Adrian Sonka, astronom la Observatorul Astro-Urseanu: "Este singura zi din an cand luna va fi pe cer toata noaptea. Stim de zeci, de sute de ani ca luna nu ne influenteaza personal, n-are nimic cu noi. Nimeni n-a dormit vreodata din cauza lunii sau pe nimeni nu a durut capul din cauza lunii. Nu se poate asa ceva, e imposibil."
Urmatoarea SuperLuna va fi in august 2014, insa cea mai spectaculoasa din ultimul deceniu va putea fi vazuta pe 28 septembrie 2014, la ora 5 dimineata.
Sursa: Earth Sky
Etichete: superluna, cutremur, fenomen astronomic, seism, Luna,
Dată publicare:
23-06-2013 00:00