Internetul a "explodat" dupa ce NASA a publicat prima imagine cu suprafata de pe Pluto. "E ca un Craciun in iulie"

pluto

O explozie de bucurie a marcat momentul in care o sonda NASA s-a intalnit cu planeta pitica Pluto. Martidupa-amiaza, New Horizon a ajuns la cea mai mica distanta deasupra corpului ceresc - 12 mii si 500 km, si l-a survolat cu 14 km pe secunda

De-abia azi, sonda NASA va trimite date si imagini din timpul "intalnirii". New Horizon a transmis deja pe pamant cele mai detaliate fotografii realizate pana acum lui Pluto, singura planeta care nu fusese vizitata de o sonda a NASA. Informatiile vor continua sa "curga" timp de 16 luni, si vor clarifica topografia planetei - unde savantii se asteapta sa vada lanturi muntoase, calote glaciare, vulcani sau poate chiar un ocean. New Horizon si-a inceput misiunea in urma cu noua ani, si are la bord si o cutie cu cenusa celui celui care a descoperit planeta Pluto, in 1930.

Pe Twitter si Facebook pasionatii de astronomie si nu numai au sarbatorit momentul istoric cu sute de meme-uri, incantati la inceput de forma de inima ce s-a putut vedea pe Pluto in fotografia urcata de NASA pe Instagram. Unii au comparat detaliul cu capul celebrului personaj Disney - cainele Pluto.

Misiunea sondei New Horizons, este cea mai importanta din istoria recenta a explorarii sistemului solar, fiind pentru prima oara din anii ‘80 ai secolului trecut cand avem posibilitatea de a vedea de aproape o lume ce nu a mai fost niciodata “vizitata”, relateaza Agerpres.

New Horizons a avut nevoie de mai mult de 9 ani pentru a strabate distanta de aproximativ 5 miliarde de kilometri pana la Pluto. Survolul acestei planete pitice s-a desfasurat in interval de timp de cateva minute, la viteza de 49.300 km/h, de la distanta de 12.430 de kilometri. Cu aceasta ocazie, sonda a realizat numeroase fotografii de detaliu de la suprafata lui Pluto si a adunat un set de date stiintifice ce urmeaza sa ajunga pe Terra in urmatoarele 16 luni. Toate aceste date sunt extrem de pretioase pentru oamenii de stiinta care doresc sa inteleaga modul in care s-a format sistemul nostru solar in urma cu aproximativ 4,6 miliarde de ani.

Citește și
Marte
Cum arata primul apus de soare filmat de pe planeta Marte. Robotul Curiosity a surprins imaginile spectaculoase
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Caracterul cu totul special al acestei misiuni este asigurat de faptul ca reprezinta o premiera. Este pentru prima data cand o sonda aduna date despre aceasta minuscula planeta care face parte din Centura Kuiper de obiecte transneptuniene.

Imaginile lui Pluto de care dispuneam erau fie foarte vagi, la rezolutii mici, din cauza distantei uriase fata de Terra, fie "portrete robot" pe baza datelor cunoscute despre acest corp ceresc. NASA va da insa publicitatii miercuri primele fotografii obtinute in cadrul survolului realizat de sonda New Horizons. "Vom transforma niste puncte de lumina difuza intr-o planeta si un sistem de sateliti", dupa cum remarca Alan Stern, coordonatorul stiintific al misiunii New Horizons.

Fotografiile de inalta rezolutie realizate de New Horizons vor oferi noi informatii despre topografia acestei planete - lanturi muntoase, calote glaciare, vulcani sau poate chiar existenta unui ocean de apa sub calotele groase de gheata. "Cine poate sti ce lucruri bizare vom observa din apropierea planetei?", se intreba Stern.

In plus, faptul ca a fost trimisa o sonda in 2006 la o intalnire dupa mai bine de 9 ani cu o planeta pitica aflata la 5 miliarde de kilometri reprezinta in sine o importanta realizare tehnologica. Perioada de revolutie a planetei Pluto este de 248 de ani pamanteni - in consecinta, ultima data cand Pluto s-a aflat in aceeasi pozitie pe orbita cu cea de la intalnirea cu New Horizons a fost in anul 1768 - cu un an inainte de nasterea lui Napoleon Bonaparte - pe cand Pluto nici nu fusese descoperita. De altfel, aceasta planeta pitica a fost descoperita abia in 1930.

Importanta acestei misiuni este asigurata si de obiectivul ei stiintific, privind intelegerea conditiilor in care s-a format sistemul nostru solar, in urma cu aproximativ 4,6 miliarde de ani. Conform planetologilor, Pluto s-ar fi format in acelasi timp cu principalele planete ale sistemului solar si din aceeasi materie primordiala. Mai mult decat atat, este posibil ca aceasta planeta pitica sa se fi format la o distanta mult mai mica fata de Soare decat orbita ei actuala si sa fi avut o preistorie geologica similara Pamantului si celorlalte planete telurice din sistem. "Cunoastem faptul ca si Pamantul a trecut prin acest stadiu de evolutie in care Pluto s-a oprit. (Informatiile noi despre Pluto) ne vor ajuta sa aflam lucruri necunoscute din trecutul planetei noastre", conform lui Alan Stern.

Planetele sistemului nostru solar au fost “vizitate” de sonde incepand cu anii 1960, cand in vizor au fost planetele Venus si Marte, apoi in anii “70 cand primele sonde ajungeau la Mercur, Jupiter si Saturn, pentru ca in anii “80 sa vina randul planetelor Uranus si Neptun. Sonda New Horizons incheie aceasta odisee spatiala inceputa in anii 1960 care avea drept obiectiv vizitarea fiecareia dintre cele 9 planete (pe atunci si Pluto era considerata o planeta) care formeaza sistemul solar. Acest moment al survolului sondei New Horizons trebuie savurat, dupa cum remarca jurnalistul Dennis Overbye, editorialist la New York Times specializat in fizica si cosmologie, pentru ca "niciunul dintre noi, cei care traim azi, nu vom mai avea o a doua ocazie sa vedem de aproape o planeta pentru prima oara, in cursul vietii noastre".

 Agentia spatiala americana NASA a comparat cu sarbatoarea Craciunului intalnirea istorica a sondei sale New Horinzons cu planeta pitica Pluto. “E ca de Craciun in iulie si am fost treji toata noaptea! Va multumim ca ati urmarit aceasta calatorie care a durat 9+ ani!” - scrie agentia spatiala americana pe contul sau de Twitter.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
NASA publica pe Instagram prima imagine cu suprafata de pe Pluto. Fotografia asteptata de mai bine de 9 ani. FOTO
NASA publica pe Instagram prima imagine cu suprafata de pe Pluto. Fotografia asteptata de mai bine de 9 ani. FOTO

Planeta pitica Pluto va primi marti vizita unei sonde lansate de NASA. In jurul orei 13, New Horizons va trece foarte aproape de micul corp ceresc.

Cum arata primul apus de soare filmat de pe planeta Marte. Robotul Curiosity a surprins imaginile spectaculoase
Cum arata primul apus de soare filmat de pe planeta Marte. Robotul Curiosity a surprins imaginile spectaculoase

Planeta rosie, despre care omenirea si-a imaginat mult timp ca e locuita de omuleti verzi, are apusuri de soare albastre.

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.