In viitor, ambalajele ar putea fi comestibile. Cercetatorii au descoperit o proteina care este mai eficienta decat plasticul
Cercetatorii americani de la U.S Department of Agriculture au descoperit ca laptele contine o proteina, numita cazeina, care poate fi folosita la crearea ambalajelor comestibile si biodegradabile.
Majoritatea ambalajelor din plastic pe care le gasim in magazine pot fi reciclate, de la cartoanele cu oua, la cutiile de lapte. Totusi, se pare ca plasticul acela subtire, care inveleste produsele precum cascavul, este mult mai greu de reciclat si s-ar putea sa-i adauge mancarii substante otravitoare. Din fericire, cercetatorii cauta solutii alternative pentru ambalarea mancarii, relateaza Mashable
Aceasta substanta, cazeina, este de 500 de ori mai puternica decat plasticul cand vine vorba de pastrarea oxigenului in exteriorul alimentelor. De asemenea, aceasta proteina e mult mai eficienta decat ambalajele combestile curente, precum cele din amidon si protejeaza mult mai bine mancarea sensibila la lumina. Laetitia Bonnaillie, cercetator USDA, afirma:” Toate ambalajele sunt din ce in ce mai mici, dar asta inseamna irosire a mancarii. Ambalajele combestibile ar fi binevenite”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru a produce mai mult material pentru ambalaje, cercetatorii au adaugat la cazeina glicerol si pectina citrica. Aceste substante ajuta cazeina sa fie mai moale si sa reziste la umiditate si temperature ridicate mai bine. Bonnaillie a adaugat ca aditivii pe care-i folosesc ea impreuna cu ceilalti cercetatori, deosebesc ambalajele lor de ale altora, pectina fiind benefica pentru oameni. Aromele, vitaminele si alti aditivi pot fi folositi pentru ambalaje, iar datorita lor, mancarea devine mult mai gustoasa si hranitoare.
Unul dintre numeroasele beneficii ar putea fi dizolvarea cu totul a unui pachet de cafea sau supa. In loc sa desfaci doar partea de sus si sa versi continutul, o sa porti turna tot ambalajul in apa fierbinte si se dizvola, aducand un aport de proteine.
Totusi, acesta substanta are si puncte deficitare. Din cauza faptului ca se dizolva in apa, unul dintre marile dezavantaje ale cazeinei este nevoia de un plastic hidrofob, de-o marime mare pentru a mentine uscate si curate aceste ambalaje.
Laetitia explica:” Multe ambalaje au deja un strat exterior, deci, intr-un sistem cu mai multe straturi cu ambalaje secundare, cazeina ar ajuta foarte mult mediul inconjurator”.Aceasta proteina in forma lichida poate fi folosita atat ca ambalaj, cat si ca mancare. Poate fi turnata peste fulgi de cereale, de exemplu. Multe cereal raman crocante din cauza zaharului, dar un efect asemanator se poate obtine si fara zahar, ci doar cu cazeina.
Laetitia Bonnaillie ramane rezervata:” In cazul in care companiile nu caute singure avantajele pe care le are cazeina, vor trece multi ani pana cand cercetatorii USDA vor putea s-o scoata pe piata. Suntem inca la inceput, din punct de vedere al beneficiilor ale acestei substante care are potentialul de a fi mult mai buna decat plasticul”.