In mai putin de 6 ore, trei astronauti au ajuns la bordul Statiei Spatiale Internationale. VIDEO

Ultima actualizare: 01-04-2013 06:54

Trei astronauti - doi rusi si un american - au ajuns vineri dimineata la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS) dupa un zbor "expres", care a avut o durata record de mai putin de sase ore.

Cosmonautii Pavel Vinogradov si Aleksandr Misurkin si astronautul american Christopher Cassidy au decolat la ora 20.43 GMT, joi, de pe cosmodromul Baikonur din stepele din Kazahstan, iar capsula lor s-a conectat cu succes la ISS vineri dimineata, la ora 02.28 GMT, a anuntat Agentia spatiala rusa (Roskosmos).

Dupa acest zbor ce a avut o durata record de mai putin de sase ore, spre deosebire de durata de doua zile in trecut, si cele doua ore suplimentare impuse de procedurile de conectare, cosmonautii au fost intampinati cu bucurie de ceilalti trei astronauti aflati deja la bordul ISS, potrivit imaginilor prezentate de televiziunea rusa.

Acest timp record a fost posibil gratie imbunatatirilor tehnologice care permit de acum inainte capsulelor Soyuz sa efectueze doar 4 rotatii in jurul Terrei, in comparatie cu cele 34 de rotatii de care aveau nevoie in trecut.

Acest zbor "expres" a fost stabilit dupa ce Rusia a lansat cu succes spre ISS trei vehicule de tip cargo Progress cu aceeasi procedura accelerata, in august si octombrie 2012 si februarie 2013.

Rusul Pavel Vinogradov, care a participat deja la alte doua misiuni in spatiu, dintre care una pe fosta statie spatiala ruseasca MIR, a laudat inainte de decolare avantajele unui zbor cu o durata atat de scurta. "Echipajul va fi astfel intr-o forma mai buna pentru a executa procedura de conectare", a declarat el.

Reducerea timpului de conectare permite totodata ducerea la bordul statiei a unor materiale biologice pentru a efectua diverse experimente pe ISS, fapt care nu era posibil in trecut daca zborul capsulei Soyuz dura doua zile. "Cu un zbor atat de scurt, echipajul ar putea aduce chiar si o bucata de gheata - aceasta nu s-ar topi", a glumit Vinogradov.

Roskosmos a inceput sa elaboreze o schema de apropiere "expres" a capsulelor Soyuz de ISS, atunci cand ISS si-a schimbat orbita, in 2011, trecand de la altitudinea de 350 kilometri la aceea de 400 kilometri.

Aceste operatiuni au fost intreprinse dupa scoaterea din functiune a ultimei navete spatiale americane. Rusia este in prezent singura tara capabila sa trimita cosmonauti pe ISS. Partenerii Rusiei din proiectul Statia Spatiala Internationala au fost de acord cu acest zbor "expres" cu noua capsula Soyuz.

Rusia vrea de acum sa aplice noua procedura pentru toate zborurile vehiculelor spatiale catre ISS, insa Agentia spatiala americana (NASA) a spus ca doreste sa beneficieze de o amanare pentru a analiza aceasta tehnica.

NASA s-a declarat ingrijorata de obligatia astronautilor de a ramane legati de scaunele lor in timpul zborului "expres", impiedicandu-i astfel sa isi dezmorteasca picioarele sau sa se deplaseze in modulul locuibil al capsulei, asa cum puteau sa o faca in timpul zborurilor de doua zile. Agentia americana a subliniat, totodata, dificultatea tehnica de a alcatui un plan de zbor pentru o lansare si o conectare in aceeasi zi.

Ceilalti trei astronauti care au ajuns vineri la bordul ISS s-au alaturat astfel celorlalti trei deja prezenti pe statie: rusul Roman Romanenko, americanul Thomas Marshburn si canadianul Chris Hadfield, sositi in decembrie pentru o misiune care va dura ceva mai putin de sase luni.

De la sosirea sa la bordul statiei, Chris Hadfield a facut senzatie, postand mesaje pe Twitter si fotografii din spatiu. Echipajul sosit vineri la bordul ISS va reveni pe Terra in luna septembrie, dupa o misiune de aproape cinci luni.

NASA mizeaza pe SpaceX si pe alte companii private pentru a prelua misiunea navetelor spatiale, al caror program s-a incheiat in iulie 2011. NASA doreste sa aprovizioneze ISS cu costuri cat mai mici, dar si sa transporte cu propriile vehicule astronauti, incepand cu 2015.

Companiile SpaceX, Boeing si Sierra Nevada au fost selectionate recent pentru a construi un vehicul spatial privat destinat transportului de astronauti la bordul ISS, dar si pe alte destinatii orbitale.

Dupa retragerea din circulatie a navetelor americane, in 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele rusesti Soyuz - care au trei locuri - pentru a-si trimite astonautii la bordul ISS si plateste Rusiei suma de 63 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.

In ceea ce priveste misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo rusesti Progress, europene (ATV) si japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singura data si care se autodistrug arzand la reintrarea in atmosfera terestra, la finalul misiunii.

ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 400 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO