Aterizare cu succes in Kazahstan. Capsula Soyuz, cu 3 astronauti la bord, s-a intors din spatiu

Dată publicare: 16-09-2011 07:24
Dată actualizare: 15-08-2012 23:01


Echipajul navei Soyuz

Trei dintre cei sase astronauti de la bordul Statiei Spatiale Internationale au revenit pe Terra in aceasta dimineata. Acestia au petrecut peste 5 luni in spatiu, iar aterizarea a avut loc in stepele din Kazahstan.

"Desprinderea capsulei Soyuz TMA-21 de ISS este prevazuta pentru vineri, la ora locala 04.38 (00.38 GMT), iar aterizarea, pentru ora locala 08.00 (04.00 GMT), in aceeasi zi", a anuntat Centrul rus pentru controlul zborurilor spatiale (TSOUP), la inceputul acestei saptamani..

Capsula Soyuz i-a avut la bord pe rusii Andrei Borissenko si Alexandr Samokutiaev si pe americanul Ronald Garan, care au petrecut mai mult de cinci luni in spatiu.

Aterizarea lor era prevazuta initial pentru 8 septembrie, dar a fost amanata dupa esecul lansarii, in august, a unei rachete Soyuz care transporta un vehicul Progress de tip cargo.

Rusia a suspendat imediat lansarile de rachete Soyuz, care transporta vehiculele de tip cargo, dar si de capsule ce duc astronauti la bordul ISS. Soyuz a ramas unicul vector al zborurilor spatiale cu echipaj uman la bord, dupa retragerea din circulatie a navetelor spatiale americane, in vara acestui an.

Evacuarea celorlalti ultimi trei ocupanti ai ISS este avuta in vedere, daca lansarile rusesti nu vor fi reluate pana la sfarsitul lunii noiembrie, o perspectiva care ingrijoreaza NASA.

Sursa: Mediafax, Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO