Studiu: Antarctica pierde la fiecare doi ani o cantitate de gheata echivalenta cu greutatea Everestului

ghetari care se topesc

Topirea ghetarilor s-a triplat in ultimul deceniu intr-o anumita regiune din Antarctica, care pierde la fiecare doi ani o cantitate de gheata echivalenta cu greutatea Everestului.

Acesta este rezultatul unui studiu publicat marti si realizat in ultimii 21 de ani, informeaza AFP, potrivit Mediafax.

Ghetarii din Golful Amundsen, din vestul Antarcticii, pierd gheata mai repede decat cei aflati in oricare alta parte a continentului si sunt, de asemenea, cei mai mari contribuitori la cresterea nivelului oceanic, afirma cercetatorii de la Universitatea California din Irvin (UCI) si cei de la Jet Propulsion Laboratory operat de NASA.

Doua studii publicate in luna mai au ajuns la concluzia ca topirea marilor ghetari din vestul Antarcticii, care contin suficienta apa pentru a face sa creasca cu cel putin un metru nivelul marilor si oceanelor, s-a accelerat sub efectul incalzirii globale si pare sa fie ireversibila.

Noul studiu este cel mai recent care a evaluat situatia si a corelat observatiile facute cu ajutorul a patru tehnici de masurare a topirii acelor ghetari, ce permit obtinerea unei estimari a volumului si a ritmului de topire a gheturilor in ultimele doua decenii. Cercetarea a fost publicata in revista Geophysical Research Letters.

Citește și
Incalzire globala
ONU: Planeta va fi mai calda, mai "uscata" si cu mai putine resurse de hrana. Ce solutii propun cercetatorii
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

"Studiile precedente sugerau ca aceasta regiune din vestul Antarcticii se schimba foarte repede din anii 1990 si am dorit sa verificam felul in care o serie de tehnici diferite masoara acea modificare", a spus Tyler Sutterley, cercetator la UCI, principalul autor al studiului.

"Faptul ca cele patru tehnici produc aceleasi rezultate ne-a intarit increderea in exactitatea masuratorilor", a adaugat el.

Este vorba de masuratorile efectuate de sateliti si radare de la NASA si ESA - Agentia Spatiala Europeana - si de modelul de climat atmosferic creat de oamenii de stiinta de la Universitatea Utrecht din Olanda.

Volumul total de gheata pierdut din 1992 si pana in prezent a fost, in medie, de 83 de miliarde de tone pe an. In comparatie, ghetarii din Antarctica au pierdut o cantitate echivalenta cu greutatea muntelui Everest la fiecare doi ani, in ultimii 21 de ani. Everestul are o greutate de 161 de miliarde de tone.

Din 2003 in 2009, cand cele patru tehnici au fost utilizate simultan, ritmul de topire a gheturilor a crescut cu 16,3 miliarde de tone in fiecare an, reprezentand aproape o triplare in comparatie cu cantitatea medie de gheata topita in ultimii 21 de ani.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate intr-un moment in care au debutat la Lima, in Peru, doua saptamani de negocieri internationale in domeniul climei, considerate determinante pentru incheierea unui acord multilateral de lupta contra incalzirii globale, prevazut pentru sfarsitul anului 2015 la Paris.

Gazele cu efect de sera, mai ales dioxidul de carbon (CO2), au crescut cu 45% din 1990 pana in prezent, iar din cauza lor 2014 ar putea fi desemnat cel mai calduros an de pe Glob de la debutul masuratorilor meteorologice, in 1880.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Europa va avea ierni de doua ori mai aspre ca pana acum. Motivul se gaseste in zona arctica
Europa va avea ierni de doua ori mai aspre ca pana acum. Motivul se gaseste in zona arctica

Reducerea cantitatii de gheata din zona arctica din ultimii zece ani a dublat riscurile unor ierni deosebit de aspre in Europa si Asia, arata un studiu al cercetatorilor japonezi.

ONU: Planeta va fi mai calda, mai
ONU: Planeta va fi mai calda, mai "uscata" si cu mai putine resurse de hrana. Ce solutii propun cercetatorii

 Cel mai recent document al Organizatiei Natiunilor Unite scoate la iveala efectele ingrijoratoare pe care incalzirea globala le are asupra omenirii.

Schimbarea dramatica a Europei in urmatorii ani.Produsul fara care nu putem trai, pe cale sa dispara
Schimbarea dramatica a Europei in urmatorii ani.Produsul fara care nu putem trai, pe cale sa dispara

Incalzirea globala si cresterea populatiei vor cauza in Europa o marire cu 80% a perioadelor de seceta pana in anul 2100.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.