Incalzirea globala topeste pistele de milioane de dolari din Antarctica


Ultimul update: Luni 29 Octombrie 2012 06:49
Data publicarii: Vineri 26 Octombrie 2012 16:35
Categorie: Stiri externe
Pista aterizare

Australia este in cautare de noi locuri de aterizare in Antarctica, intrucat pista actuala, in valoare de milioane de dolari, se topeste vazand cu ochii, din cauza incalzirii globale.

Puneti-va centurile de siguranta, urmeaza o aterizare... alunecoasa.

Se pare insa ca uneori “alunecos” nu este de ajuns. Pista de aterizare in valoare de 46 milioane de dolari de pe aeroportul Casey din Antarctica trebuie sa fie inghetata la cel putin minus 5 grade. Incalzirea globala a urcat insa temperaturile, asa ca pista a inceput sa se topeasca, relateaza BBC.

Culoarul a fost construit cu doar 4 ani in urma, dar intre timp a devenit din ce in ce mai putin folosit. In 2009, din cele 20 de zboruri programate, doar 14 au si aterizat, in timp ce in 2010 doar 2 din 10 avioane l-au folosit. In aceste conditii, in 2011 au fost planificate 4 aterizari.

“In ultimele doua sezoane a fost mai cald decat ne-am fi dorit. In prezent facem studii de fezabilitate si analizam impactul pe care incalzirea globala o are asupra mediului”, spune Tony Fleming, de la Australian Antarctic Division.

In timp ce autoritatile se straduiesc sa gaseasca solutii, australienii sunt nevoiti sa apeleze la vasele pentru transporturile de marfa. Acestea sunt insa blocate printre ghetari asa ca e nevoie de spargatoare de gheata aduse din China pentru a le face loc.

Oamenii de stiinta spun ca temperaturile in Antarctica au crescut cu aproximativ 2 grade in ultimii 50 de ani.

Sursa: BBC NEWS

VIDEO PROTVPLUS.RO