Frații mai mari au tendința de a câștiga mai mulți bani. Cercetătorii au o nouă teorie care explică de ce
Cercetătorii au constatat că cel mai mare copil dintr-o familie tinde să câștige mai mulți bani și să obțină rezultate mai bune la testele cognitive decât frații mai mici.
Cu toate acestea, experții nu au fost de acord cu privire la factorii cei mai importanți care determină această tendință.
Într-un document de lucru actualizat, publicat în februarie de National Bureau of Economic Research, autorii studiului au descoperit factorul cheie care îi reține pe frații mai mici: aceștia erau mai predispuși să se îmbolnăvească în copilărie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
După ce au examinat datele privind frații născuți în Danemarca între 1981 și 2017, cercetătorii au descoperit că frații mai mici aveau de două, până la trei ori, mai multe șanse decât frații lor mai mari să fie spitalizați pentru afecțiuni respiratorii în primul an de viață.
„Credem că aceste tipare se explică prin faptul că sugarii cu frați mai mari sunt mai expuși la virusuri – din cauza fratelui mai mare, care este adesea în grupuri de copii și aduce acasă viruși", a declarat N. Meltem Daysal, profesor asociat la Departamentul de Economie al Universității din Copenhaga și unul dintre autorii lucrării, pentru Business Insider.
Mai mult, expunerea la boli poate avea un impact financiar pe termen lung. Când cercetătorii au analizat veniturile copiilor născuți între 1981 și 1989 în Danemarca, au descoperit că, în rândul angajaților, frații mai mici au câștigat în medie cu 2,4% mai puțin decât frații mai mari la aceeași vârstă, a precizat Daysal.
„Frații mai tineri, cu o expunere mai mare la viruși în copilărie, au venituri mai mici la vârsta adultă", a spus Daysal despre concluziile lucrării.
„Credem că mecanismul principal care explică acest rezultat este faptul că bolile respiratorii severe în rândul bebelușilor foarte mici pot duce la afectarea dezvoltării creierului, care, la rândul său, poate afecta sănătatea mintală ulterioară", expică acesta.
Daysal a adăugat că frații mai mici care au locuit în zone cu rate mai mari de boli respiratorii la sugari au fost mai predispuși să folosească resursele de sănătate mintală la vârsta adultă tânără.
Motivele pentru care frații mai mari ar putea avea un avantaj
Studiile efectuate în diferite țări au coroborat ideea că frații mai mari tind să aibă mai multă educație și succes economic decât frații lor mai mici.
De exemplu, un studiu realizat pe bărbați norvegieni, publicat în 2007, a constatat că diferența medie de IQ între primul și al doilea copil născut a fost de aproximativ trei puncte - și că asta s-a tradus printr-o diferență de aproximativ 2% în ceea ce privește câștigurile anuale. Un sondaj Career Builder realizat în 2011 în rândul adulților din SUA a constatat că primul copil născut era cel mai probabil să aibă un salariu cu șase cifre.
„Copiii întâi născuți se descurcă mai bine la capitolul educație, la capitolul câștiguri", a declarat pentru Marketplace în 2018 Sandra Black, profesor de economie la Universitatea Columbia, care a efectuat cercetări pe această temă.
„Și ceea ce vedem, de asemenea, este că există un model în scădere în funcție de ordinea nașterii. Deci al doilea născut se descurcă puțin mai rău decât primul născut, al treilea născut se descurcă puțin mai rău", explică Sandra Black.
Unii cercetători au respins anumite constatări. O lucrare din 2015, de exemplu, a constatat că diferențele de IQ și de personalitate între frați erau extrem de mici.
O probabilitate mai mare de boli respiratorii în copilărie în rândul fraților mai mici este departe de a fi singura explicație pe care experții au invocat-o pentru aceste rezultate.
În primul rând, este posibil ca părinții să devină mai puțin implicați în creșterea copiilor după primul lor născut. Acest lucru poate avea implicații negative pe parcurs.
Un studiu realizat în 2017 pe bărbați suedezi a constatat că, în comparație cu primii copii născuți, frații născuți mai târziu au petrecut cu aproape o oră mai puțin pe săptămână pentru teme, au fost mult mai puțin predispuși să citească cărți și au fost mult mai predispuși să petreacă timp uitându-se la televizor sau jucându-se pe calculator. De asemenea, părinții au raportat că au petrecut mai puțin timp discutând despre temele de la școală cu copiii născuți mai târziu.
„Credem că aceste rezultate sugerează că părinții investesc mai puțin în copiii născuți mai târziu; de exemplu, fiind mai puțin stricți și oferind mai puțină supraveghere parentală", au scris autorii.
În cartea "Potențialul ascuns" a psihologului Adam Grant, publicată în 2023, acesta a citat un studiu care a constatat că cei care nu au frați au tendința de a obține rezultate mai slabe la testele cognitive decât cei care sunt frați mai mari. El a spus că acest lucru s-ar putea datora parțial unui „efect de tutore".
„Dacă ești primul născut într-o familie mare, înveți prin educarea fraților și surorilor tale mai mici", a scris Grant.