Primele imagini cu "locul interzis" din jurul Soarelui. Detalii nemaivazute, surprinse de NASA

Ultima actualizare: 27-08-2012 09:58
corona solara

Este un loc interzis, unde temperatura atinge doua, trei milioane de grade, iar furtunile violente de aici pot aduce dezastru pe Terra. Iata ca acum putem vedea in premiera cea mai clara imagine cu acest loc misterios.

NASA a reusit sa surprinda coroana solara din cel mai apropiat unghi de pana acum. Oamenii de stiinta nu au putut observa de aproape coroana solara pana in prezent. Dar astronomii de la NASA nu s-au lasat pana nu au obtinut imagini de mare rezolutie, care pot fi un indiciu cu privire la ceea ce se intampla in atmosfera solara.

Imagini de 16 megapixeli au fost surprinse recent de un telescop performant, Hi-C. Oamenii de stiinta spun ca noile fotografii i-ar putea ajuta sa inteleaga mai bine cum poate afecta soarele pamantul.

"Este un pas important in studiul coroanei solare. Chiar daca misiunea a durat cateva minute, zborul Hi-C de doar 5 minute ar putea fi productiv in dezlegarea misterului care inconjoara coroana solara", a spus un specialist.

Specialistii incearca de decenii sa afle de ce coroana solara poate inregistra temperaturi de neimaginat, valori de 2-3 milioane de grade Celsius, de 200 de ori mai mult decat cea inregistrata de suprafata Soarelui. Coroana Soarelui, stratul atmosferei sale, este mai fierbinte de pana la 200 de ori decat suprafata vizibila a astrului.

Coroana este un tip de atmosfera formata din plasma, aflata in jurul Soarelui sau a altor corpuri ceresti, cel mai usor de observat este in timpul unei eclipse totale de soare.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO