FOTO. Un mister de 2.000 de ani, inca nedezlegat. "Comoara" ascunsa intr-un templu din Egipt
In urma cu 2.000 de ani, cand Egiptul era condus de o dinastie de regi de origine greaca, cativa oameni au ascuns intr-un templu cel mai pretios lucru pe care il aveau. Acum arheologii incearca sa descifreze acest mister.
La templul din Luxor, o echipa de arheologi a gasit mai multe perechi de incaltaminte, scrie Live Science.
Este vorba de treiperechi si de un pantof separat. Doua dintre aceste perechi au numai 18 cm lungime si au apartinut probabil unui copil. A doua percehe are 24 de cm lungime.
Toti pantofii fusesera legati intre ei cu fasii din scoarta de palmier si ascunse intr-un vas, care, alaturi de alte doua vase, a fost pus in spatiul liber dintre doua ziduri de caramida.
Arheologul Angelo Sesana, care i-a descoperit, spune ca probabil pantofii au fost ascunsi acolo de cineva care intentiona sa-i recupereze ulterior, dar care nu s-a mai intors.
Inca nu se stie cine si de ce a facut acest gest. Incaltamintea, facuta din piele, era probabil foarte scumpa si de import, iar cel care ii purta cu siguranta ar fi atras priviri pline de invidie, declara Andre Veldmeijer, expert in incaltamintea egipteana. Asta deoarece in Egiptul antic, de obicei, se purtau sandale.
Desi pantofii s-au pastrat foarte bine, dupa ce au fost descoperiti, au inceput sa se deterioreze.
Arheologii cred ca, la un moment dat, in Egipt a fost o perioada de neliniste sociala, iar posesorul acestor pretiosi pantofi a fost nevoit sa-i ascunda si apoi sa fuga.
Si mai ciudat este ca pantofii cu sireturi aveau in partea de deasupra si o bucata de piele, pentru o mai buna protectie si izolatie.
Acest mic secret de fabricatie se credea pana acum ca a aparut prima data in Europa medievala. Bucata de piele izoleaza pantoful si este utila in zonele cu multa umezeala, nicidecum in Egipt, care este o tara cu clima calda si uscata. Prin urmare, pantofii au fost facuti in alta tara, cred specialistii.
Cercetand acesti pantofi, arheologii au aflat detalii inedite despre cei care i-au purtat.
Posesorul pantofului separat avea o deformare grava a degetului mare, suferind probabil de monturi.
Adultul care purta perechea de pantofi probabil ca shiopata, pentru ca pantoful stang era mult mai uzat decat cel drept.
Toti pantofii fusesera insa atent ingrijiti si reparati, fiind obiecte foarte valoroase pe atunci.
(Foto CREDIT: Franco M. Giani - Milano - Italy)