FOTO, VIDEO. O eruptie solara uriasa ne ameninta planeta. Care sunt riscurile

Ultima actualizare: 15-01-2013 07:08

AR 1654, una dintre cele mai mari pete solare, a aruncat in spatiu bucati uriase de plasma incinsa. Astronomii spun ca trebuie sa ne asteptam la eruptii tot mai dese, pentru ca activitatea soarelui va atinge intensitatea maxima in acest an.

Vineri, la ora 10.45, ora Romaniei, discul de foc a aruncat in spatiu primele particule de plasma. Cinci ore mai tarziu, urma o alta explozie, de data aceasta mai redusa in intensitate. Acum, materia incandescenta erupta de pata solara AR1654 se intreapta spre Pamant. 

"Avem acum o pata solara care a aparut pe Soare pe emisfera indreptata spre Pamant. Energia inmagazinata intr-o pata solara este foarte mare si uneori poate sa scape de pe Soare", explica Adrian Sonka, coordonatorul observatorului astronomic. 

Observatoarele Nasa urmaresc zilnic activitatea solara si au in vizor mai ales aceasta uriasa pata solara indreptata spre Pamant, cunoscuta sub numele de AR1654, care a erupt vineri. Astronomii spun ca aceasta creste de la o zi la alta, ajungad sa depaseasca deja dimensiunea Terrei si devine tot mai activa.

Citeste si: Asa ceva nu s-a mai vazut pana acum. Fenomenul care ii surprinde pe astronomi 

Soarele este in acest moment in faza de activitate maxima. Se intampla asta o data la 11 ani, atunci cand discul de foc isi inverseaza polii. E adevarat insa ca planeta noastra are un camp magnetic care o protejeaza de acest bombardament cu plasma incinsa. 

Asadar, nu ne asteptam la dezastre majore, insa exploziile solare de anul acesta ne vor afecta. 

"Pericolul ramane datorita faptului ca electronica a evoluat foarte mult in ultimul deceniu, sistemele electronice sunt ceva mai sensibile la pulsurile de radiatie provocate de exploziile solare. Efectele se pot simti pe satelitii de comunicatie in principal care reprezinta o infrastructura critica pentru planeta Pamant, pot sa apara deranjuri in sistemele energetice", declara Marius Piso, Presedintele Agentiei Spatiale Romane.

In cazul unei explozii puternice, sunt evitate si zborurile deasupra polilor. Daca apar interferente mari, cei din aviatia romana au la dispozitie patru variante de rezerva pentru a mentine comunicarea dintre piloti si sol. Mare atentie si la radiatiile solare care ne pot afecta direct. Dermatologii ne sfatuiesc sa folosim creme cu protectie, indiferent de anotimp.

Citeste si:

Cele mai liberale 10 economii de pe glob. Tarile care au depasit Elvetia

Se anunta sfarsitul crizei? Un brand de lux raporteaza cel mai bun an din istoria sa de peste 100 de ani

Marea Britanie plateste 30 milioane de lire sa scape de imigranti. Metoda prin care Regatul face "curatenie"

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO