FOTO. Istoricii au lamurit misterul: exista o varianta mai veche a celebrei capodopere Mona Lisa

Ultima actualizare: 17-02-2013 06:46
Mona Lisa

Expertii au stabilit oficial ca un tablou descoperit anul trecut este o varianta mai veche a celebrei picturi Mona Lisa, semnata de Leonardo da Vinci.

Tabloul a fost intitulat Mona Lisa din Isleworth si arata o femeie mult mai tanara decat cea din pictura de la Luvru.

Testele cu carbon au demonstrat ca este vorba de o creatie realizata intre anii 1410-1455 si nu este nu o copie ulterioara a celebrei variante, asa cum s-a banuit initial.

Acest interesant tablou i-a fost dat de catre Leonardo celui care l-a comandat, nobilul florentin Francesco del Giacondo, sotul femeii care apare in pictura.

Barbatul l-a dus cu el in Franta, intr-un castel de pe Valea Loirei, iar apoi l-a vandut unui aristocrat englez, scrie Daily Mail.

Varianta celebra a Mona Lisei, care se afla acum la Muzeul Luvru din Paris, a fost realizata mai tarziu, in jurul anului 1516, cred specialistii.

In 1913, colectionarul de arta Hugh Blaker a descoperit tabloul intr-o casa din Somerset, unde de afla de peste 100 de ani si l-a dus in studioul sau din Isleworth, Londra, de unde si numele dat acestei capodopere.

Dupa moartea lui Hugh, tabloul a revenit surorii sale, Jane, care l-a vandut unui colectionar american, Henry Pulitzer, iar acesta l-a daruit iubitei sale.

Acum pictura apartine unui consortiu elvetian, care l-a tinut intr-un seif la banca timp de 40 de ani, pana anul trecut, cand l-a prezentat public, la Geneva.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO