FOTO. Astronomii, surprinsi de cea mai recenta descoperire. "Credeam ca suntem unici"
Astronomii au anuntat o descoperire neasteptata si foarte importanta despre galaxia noastra. Datele au fost obtinute cu ajutorul sistemului Galaxy and Mass Assembley (GAMA), care foloseste 6 telescoape pentru a realiza o harta 3D a Universului.
Datele obtinute au demonstrat astronomilor ca in Universul cunoscut pana acum exista 14 galaxii similare cu Calea Lactee, iar dintre acestea 2 sunt aproape identice.
Anuntul a fost formulat de savanti la Beijing, in cadrul unei conferinte internationale a astronomilor. Ei au publicat si o fotografie a unei galaxii “aproape identice” cu a noastra.
Botezata GAMA202627, aceasta este “insotita” de alte doua galaxii mai mici.
Stelele din galaxia recent descoperita apar intr-o culoare albastra, ceea ce inseamna ca sunt mai fierbinti si mai tinere decat altele, asa cum sunt si stelele din Calea Lactee.
Astronomii credeau ca galaxia noastra este unica datorita sistemului pe care il alcatuieste, impreuna cu vecinii ei, Norii Magelanici.
Acum insa, GAMA a reusit sa identifice un sistem de galaxii foarte asemanator, declara Aaron Robotham. Realizarea este foarte importanta, deoarece aceste galaxii sunt greu de observat.
Noile informatii ii vor ajuta pe specialisti sa inteleaga mai bine modul in care se formeaza galaxiile.
Pana acum, ei se bazau pe simulari computerizate, care sugerau ca un sistem de galaxie cum este Calea Lactee are sanse foarte mici sa se repete.
Calea Lactee este insotita de Marele si de Micul Nor Magelanic, aceste galaxii mai mici fiind vizibile noaptea, din emisfera sudica.
Prezenta lor este insa “ocazionala”, declara Robotham, care precizeaza ca Norii Magelanici ne vor mai insoti “doar cateva miliarde de ani”.