”Fosilele lui Dracula”, monstrul preistoric, cu aripi, descoperit la Sebeș: ”Este fără precedent în lume”

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Un monstru preistoric cu aripi, descoperit la noi în ţară, este expus pentru prima oară în Germania. ”Fosilele lui Dracula”, cum a fost botezat Pterozaurul, au fost găsite de un român, într-un sit de lângă Sebeş. 

Specialiştii îl descriu drept cel mai mare şi mai puternic dinozaur zburător descoperit vreodată.

Impresionantul exemplar preistoric a fost descoperit în 2009 de paleontologul clujean Matei Vremir, în depozitele argiloase de la Sebeş.

Matei Vremir, paleontologul român care a descoperit scheletul: "Când am găsit prima fosilă, nu am putut crede că aveam de-a face cu un pterozaur, fiindcă era foarte mare. Creierul meu parcă nu putea să accepte că e vorba de un pterozaur."

Iniţial, au găsit o vertebră cervicală de 30 de centimetri.

Raimund Albersdörfer, paleontolog şi finanţator: "Ştiam că aparţine unui pterozaur, dar nu ne venea să credem ce vedem. Am fost nebuni de încântare, era o descoperire extraordinară."

Fosilele foarte bine păstrate apariţin celui mai mare pterozaur descoperit vreodată. Monstrul preistoric a fost botezat ”Dracula” din două motive: locul unde a fost găsit şi puterea şi agresivitatea cu care îşi vana prada.

Matei Vremir, paleontologul român care a descoperit scheletul:
"Am vrut, oferindu-i acest nume, să legăm descoperirea de Transilvania. În plus, îl merită, dat fiind că este unul dintre cei mai spectaculoşi pterozauri descoperiţi vreodată."

Cunoscuţi şi sub numele de PTEROZAURI sau PTERODACTILI, dinozaurii zburători au trăit cu aproape 70 de milioane de ani în urmă, când Transilvania era un soi de insulă cu climă subtropicală. Cel găsit la Sebeş avea întâlţimea unei girafe şi cântărea aproximativ jumătate de tonă.

Raimund Albersdörfer, paleontolog şi finanţator: "E vorba de o reptilă cu o anvergură a aripilor de peste 12 metri, fără precedent în lume. Am găsit oase din mai multe părţi ale corpului, aşa că am putut recompune cu fidelitate scheletul."

Pterozaurul Dracula va putea fi admirat la muzeul din Bavaria până la începutul lunii noiembrie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO