Explicatiile din spatele bolii secolului 21. Carnea rosie, cafeaua sau sexul pot duce la depresie
Depresia este considerata a fi boala secolului in care traim, deoarece din ce in ce mai multe persoane par a fi afectate de aceasta. Retetele pentru antidepresive au atins noi recorduri.
Printre cauzele principale ale acestei afectiuni se numara stresul, grijile financiare sau cele legate de viata amoroasa.
Recent, oamenii de stiinta au scos la suprafata alte lucruri, care ar putea sa fie cauzatoare de depresie, relateaza Daily Mail.
Alegeri 2024
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
18:39
USR acuză: Ministrul de Interne folosește poliția pentru a-i sancționa pe fanii lui Lasconi pentru mesajele de pe Facebook
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
Renuntarea la carnea rosie poate fi unul dintre motivele care poate afecta starea de spirit a oamenilor, din cauza lipsei de fier din organism. Acest element este cunoscut pentru importanta in formarea hemoglobinei in sange, care ajuta la oxigenarea tuturor organelor de importanta majora. "Lipsa fierului poate duce la o stare de oboseala si letargie, care poate influenta viata sociala", spune Alana MacDonald, de profesie dietetician.
Fierul mai poate fi gasit, pe langa carnea rosie, si in alimente precum broccoli sau kale.
Adormitul in fata luminii emise de televizor sau alte aparate electronice, precum calculatorul, este o alta cauza ce genereaza aparitia depresiei. Acest lucru se intampla datorita faptului ca fiinta umana este programata sa doarma in intuneric, iar orice sursa de lumina poate deranja hormonii somnului, ducand la o stare de continua somnolenta si oboseala. Aceasta stare influenteaza efectul cortexului prefrontal si accentueaza activitatea centrilor responsabili de emotii. Astfel, persoanele care dorm cu lumina emisa de televizor sunt mai predispusi emotiilor precum furie, agresivitate si tristete.
O noapte de pasiune poate provoca si ea simptome ale depresiei. Un studiu efectuat pe un esantion de 200 de femei din Australia, a demonstrat ca o treime din acestea au prezentat semne de tristete dupa incheierea unei partide de sex. Acest fenomen este explicat de catre specialisti prin faptul ca regiunea creierului responsabila cu emotiile, amygdala, este mai putin activa in timpul orgasmului, compensand puternic dupa acesta si provocand emotii de tristete.
Cocosarea este un alt stimul pentru aparitia depresiei in randul oamenilor, afirma oamenii de stiinta. Un studiu efectuat de catre Universitatea din san Francisco, pe un esantion de 110 studenti, a demonstrat faptul ca cei care mergeau garboviti inregistrau un nivel mai scazut de energie si se simteau mai deprimati, decat dcei care aveau o postura corecta.
Una din trei persoane adulte care sufera de artrita, sufera si de depresie si anxietate, conform unui studiu efectuat de Centrul de Prevenire a Bolilor din Atlanta, SUA. Oamenii de stiinta afirma ca moleculele inflamatorii, specifice artritei reumatoide, pot cauza congestionari in sistemul nervos central.
Unele pastile destinate tratarii bolilor de inima sau anumite tipuri de analgezice sunt considerate de catre unii experti in domeniu, responsabile pentru aparitia depresiei, ca efect secundar. “Aceste substante reduc activitatea adrenalinei in creier, care in mod normal se ocupa de stimularea persoanelor. Un remediu excelent ar fi practicarea sportului”, afirma Donald Singer, membru al Societatii Farmacologice din Marea Britanie.
O simpla raceala poate fi cauzatoare a depresiei, datorita faptului ca scade nivelul de serotonina. Astfel, oamenii devin tristi, iar corpul anunta despre necesitatea unei pauze de recuperare. “Pentru a ne reveni, in urma unei infectii, este necesara odihna, pentru procesul de recuperare al corpului. Daca creierul produce mai putina serotonina, ne simtim mai putin in stare sa facem ceva si suntem fortati sa ne incetinim ritmul activitatilor’, afirma Nick Read, gastroenterolog.
Lipsa consumului de fibre sporeste sansele aparitiei depresiei. Nutritionistii afirma ca bananele contin un nivel ridicat de fibre si sunt o gustare excelenta pentru inducerea starii de bine.
Dependenta de cofeina se numara si ea pe lista lucrurilor cauzatoare de depresie. Lipsa unei cafele sau a unei cani de ceai poate provoca nerabdare si nervozitate afirma Alana MacDonald. De asemenea, ceaiul si cafeaua contin componente fenolice, care nu permit absorbtia fierului, deficienta ce cauzeaza starea de letargie.
O minte ratacitoare, incapabila sa se concentreze poate declansa manifestari ale depresiei. Un studiu efectuat pe un esantion de 5000 de persoane a dezvaluit ca 47% dintre ele se gandeau la momente din trecut sau la grijile pe care le aveau. “Oamenii sunt mai fericiti atunci cand sunt prinsi intr-o activitate care le absoarbe intreaga atentie. Ar trebui sa fie o activitate stimulanta, care sa tina persoana concentrata, insa fara sa atinga momente de frustrare”, declara Daniel Freeman, profesor de psihologie clinica la Universitatea Oxford si autor al cartii “Tu poti fi Fericit”.
Un alt motiv pentru instalarea depresiei sunt bolile legate de fondul hormonal. Una dintre acestea este activitatea lenta a glandei tiroide, care afecteaza intre 3 si 10% din femeile peste 40 de ani. Menopauza este un alt declansator al depresiei, datorita schimbarilor hormonale insemnate ce au loc in corpul unei femei, la estomparea productiei de estrogen. Un nivel scazut de testosteron poate provoca depresia in randul barbatilor.
Zgarcenia se afla si ea pe lista cauzelor bolii secolului 21. Un experiment din anul 2008 a demonstrat ca persoanele care sunt dispusi sa cheltuie bani pe alte persoane sunt mai fericite decat cei care cheltuie bani pe propria persoana.