Experiment în premieră. Cercetătorii au încercat editarea unor gene din organismul uman
Oamenii de știință au experimentat, pentru prima dată, să editeze o genă în interiorul corpului uman, într-o încercare îndrăzneață de a schimba permanent ADN-ul unei persoane în posibilitate de a vindeca o boală.
Experimentul a fost realizat luni, în California, pe Brian Madeux, în vârstă de 44 de ani. El a primit miliarde de copii ale unei gene corective și un instrument genetic pentru a-i înlătura ADN-ul.
"Este un fel de umilință" de a fi primul care a testat acest lucru, a declarat Madeux, care suferă o boală metabolică numită sindromul Hunter. "Sunt dispus să risc. Să sperăm că mă va ajuta și pe mine și pe alte persoane", a precizat subiectul experimentului, potrivit apnews.com.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Primele rezultate ale acestui experiment vor putea fi analizate după aproximativ o lună, iar rezultatul final va fi făcut public după trei luni.
Dacă acest experiment va avea succes, ar putea da un impuls major noului domeniu de terapie genică. Oamenii de știință au editat genele oamenilor înainte, modificând celulele din laborator care sunt apoi returnate pacienților. Există, de asemenea, terapii genetice care nu implică editarea ADN-ului.
Aceste metode pot fi folosite numai pentru câteva tipuri de boli. Unele dau rezultate care nu durează foarte mult. Unele furnizează o nouă genă ca o piesă de schimb, dar nu pot controla unde se inserează în ADN, provocând probabil o nouă problemă, cum ar fi cancerul.