Eveniment astronomic unic într-o viață de om. Ce se va întâmpla cu Jupiter și Saturn pe 21 decembrie
Pregătiți-vă pentru un eveniment astronomic unic, într-o viață de om. Pe 21 decembrie, planetele Jupiter și Saturn se vor alinia cu Pământul și vor fi atât de aproape una de cealaltă, cum n-au mai fost de câteva sute de ani.
Cele două corpuri cerești, care aproape se vor suprapune, vor putea fi văzute cu ochiul liber, ca o planetă dublă, mare și strălucitoare.
Și pentru că se întâmplă exact înaintea Crăciunului, unii astronomi afirmă că așa s-ar fi putut forma și Steaua de la Betleem, care i-a călăuzit pe magi către pruncul Isus.
Legendarul astronom german Johannes Kepler a fost primul care a indicat, în secolul al XVII-lea, că Steaua Crăciunului ar fi de fapt conjuncția unor planete. Fenomenul a primit în timp o explicație științifică foarte clară.
Adrian Sonka, Observatorul Astronomic Român: ”Practic, două planete care se mișcă foarte încet pe cer, Jupiter și Saturn, se vor apropia una de alta și cu ochiul liber se vor vedea foarte foarte aproape una de alta cum nu s-au mai văzut de zeci, sute de ani."
Și chiar dacă nu așa s-a format Steaua de la Betleem, fenomenul astral care se va petrece cu ocazia solstițiului de iarnă este unul foarte rar. O astfel de conjuncție se întâmplă o dată la 20 de ani, însă alinierea la o distanță atât de mică are loc doar la câteva sute de ani.
În momentul conjuncției, planeta Jupiter se va află la 5 unități astronomice față de Pământ, iar Saturn la o distanță de două ori mai mare, adică la 10 unități. O astfel de unitate înseamnă totuși aproape 150 de milioane de kilometri.
Fenomenul va putea fi observat cu ochiul liber pe 21 decembrie, imediat după apusul soarelui, adică după ora 16:49, iar planetele vor străluci puternic una lângă altâa, până aproape de ora 19. Cu o singură condiție, însă: să priviți către vest, spre linia orizontului, dintr-o zonaă unde vizibilitatea nu este obstrucționată.
Adrian Sonka, Observatorul Astronomic Român: "E ca și cum ai sta în fața unui bloc și te uiți la etajul 1 pe cer drept, pentru care trebuie să avem orizontul liber. Numai dacă putem vedea apusul soarelui din locul de observație de unde vrem să vedem fenomenul vom putea vedea conjuncția, deci practic nu merge din centrul orașelor sau de undeva unde orizontul de vest este blocat."
Cele două planete pot fi observate deja cu ajutorul telescopului și puteți urmări traseul lor până în ziua marii conjuncții. Aceasta este poziția în care se află ele și încet-încet, de la o zi la altă, vor deveni din ce în ce mai apropiate.
Dar această conjuncție nu va dura mult, pentru că fiecare dintre cele două planete își va continua mișcarea așa încât în ziua de Crăciun ele vor putea fi văzute din nou la distanță una de cealaltă.
Astrologii susțin că apropierea atât de mare dintre Jupiter și Saturn este de bun augur.
Cristina Demetrescu, astrolog: "Se desface matricea astrală a ceea ce a generat pandemia în 2020. Ele se tot întâlnesc o dată la 20 de ani, numai că la momentul acesta se întâlnesc o dată pe gradul 29 în Capricorn și o dată pe gradul 0 și apoi gradul 1 în Vărsător, ceea ce este o, să-i spunem o situație mai specială, pentru că Vărsătorul este o zodie a viitorului, este o zodie a avangardei, este o zodie a unei lumi noi, se spune a unei ere noi".
Specialiștii Observatorului Astronomic preconizează că următoarea conjuctie majoră precum cea de anul acesta va avea loc pe 15 martie 2080, înainte de răsăritul Soarelui, iar mai apoi, o alta asemănătoare se va produce după anul 2.400.