Atmosfera planetei Venus nu conţine urme potenţiale de viaţă

venus
StirilePROTV

Un studiu publicat în septembrie, care anunţa descoperirea unui gaz ce ar putea fi asociat unor forme de viaţă în atmosfera planetei Venus, a fost contestat în această săptămână de două cercetări diferite.

Cele două studii au pus sub semnul întrebării acea descoperire şi care au negat însăşi validitatea acesteia, informează AFP joi.

Studiul coordonat de Jane Greaves, profesoară de astronomie la Universitatea Cardiff, publicat la jumătatea lunii septembrie, a ţinut prima pagină a ziarelor din lumea întreagă, întrucât vorbea despre "prezenţa aparentă" a fosfinei pe Venus. Acel gaz, care nu este asociat cu forme potenţiale de viaţă pe planetele gigantice din Sistemul Soar, provine pe Terra exclusiv din activităţi microbiene sau umane.

Anunţul din septembrie, considerat de administratorul general al NASA, Jim Bridenstine, drept "evenimentul cel mai important" din domeniul cercetărilor care privesc viaţa extraterestră, a stimulat realizarea altor studii care vizează acest subiect. În plus, studiul coordonat de Jane Greaves reamintea cu prudenţă importanţa pe care o are necesitatea de a confirma acea unică detectare a fosfinei pe Venus.

O echipă coordonată de Therese Encrenaz, astrofiziciană la Observatorul din Paris-PSL, a încercat să găsească "o semnătură" a acelei molecule în spectrul infraroşu. Noua cercetare, publicată în revista Astronomy & Astrophysics pe 27 octombrie, a ajuns la concluzia că rezultatele sale sunt incompatibile cu cele obţinute de echipa coordonată de Jane Greaves.

Citește și
venus
Ce forme de viaţă ar putea exista pe Venus. "Ceva foarte mic, care trăieşte în picături"

"Ceea ce a văzut Jane Greaves a fost în realitate o semnătură care, dacă este reală, s-a format la o altitudine de 80 de kilometri, în mezosfera înaltă, mult dincolo de ceea ce noi am observat deasupra norilor", a explicat Therese Encrenaz.

Or, cercetătoarea din Cardiff presupunea că fosfina detectată îşi avea originea în acei nori, aflaţi 20 de kilometri mai jos, fapt care ar presupune existenţa unui amestec constant de gaze între cele două altitudini. "Noi am observat ce se întâmplă la nivelul norilor, la 60 de kilometri, în partea superioară a stratului de nori, şi putem să spunem că nu am găsit acolo fosfină", a explicat cercetătoarea franceză.

În aceste condiţii, este "extrem de dificil să facem să devină compatibile cele două măsurători", potrivit astrofizicienei franceze, specialistă în studierea atmosferelor planetare şi care, "pentru moment", nu crede în prezenţa acelui gaz în atmosfera planetei Venus.

Un al doilea studiu, apărut tot în revista Astronomy & Astrophysics, marţi, a criticat metoda folosită de Jane Greaves.

Ignas Snellen, astrofizician la Universitatea Leiden din Olanda, consideră că acea metodă conduce la "rezultate false". Echipa cercetătorului olandez a pus sub semnul întrebării utilizarea unui "polinom de gradul 12", o ecuaţie ce permite "curăţarea" unui semnal de detectare, dar care prezintă riscul de a îl corupe, dacă gradul său este prea mare.

Echipa profesorului Snellen, reluând datele şi metodele folosite de Jane Greaves, a ajuns la rezultate "sub pragul general admis de acceptare statistică". Cercetătorul olandez a concluzionat că acele date nu furnizează "dovada statistică a prezenţei fosfinei în atmosfera lui Venus".

 

Citește și...
NASA a descoperit dovezi ale vieții pe Venus încă din 1978, dar nu și-a dat seama
NASA a descoperit dovezi ale vieții pe Venus încă din 1978, dar nu și-a dat seama

Agenția spațială americană a găsit dovezi ale vieții pe planeta Venus în timpul misiunii Pioneer 13 din 1978, dar nu și-a dat seama până zilele trecute, când o echipă de cercetători a descoperit acest lucru în arhiva NASA.

Ce forme de viaţă ar putea exista pe Venus.
Ce forme de viaţă ar putea exista pe Venus. "Ceva foarte mic, care trăieşte în picături"

Viaţa pe alte planete este un subiect de film, care s-ar putea să devină realitate. O echipă de astronomi americani şi britanici au găsit posibile semne de viață în atmosfera celei mai apropiate planete vecine, Venus.

Recomandări
CEC-ul, obligat de Guvern să intre pe piața asigurărilor. Ministrul Finanțelor: Are o lună de zile să se autorizeze la ASF
CEC-ul, obligat de Guvern să intre pe piața asigurărilor. Ministrul Finanțelor: Are o lună de zile să se autorizeze la ASF

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat - în contextul scandalului legat de insolvenţa companiei Euroins şi majorarea poliţelor RCA - că a solicitat CEC-ului să îşi depună documentele de autorizare la ASF şi are o lună de zile să se autorizeze.  

Tensiuni în Marea Baltică. Rusia a trimis un avion de vânătoare să intercepteze două bombardiere strategice americane | VIDEO
Tensiuni în Marea Baltică. Rusia a trimis un avion de vânătoare să intercepteze două bombardiere strategice americane | VIDEO

Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că un avion de vânătoare a fost trimis deasupra Mării Baltice pentru a intercepta două bombardiere strategice americane care se îndreptau spre frontiera rusă, informează Reuters.

„Cu o durere de măsea a ajuns o legumă”. Familia unui tânăr din Constanța, în stare gravă de 2 luni, acuză medicii
„Cu o durere de măsea a ajuns o legumă”. Familia unui tânăr din Constanța, în stare gravă de 2 luni, acuză medicii

Un tânăr este internat în stare gravă după ce a ajuns la Spitalul Judeţean Constanţa cu o durere de măsea. Familia sa acuză cadrele medicale că nu l-ar fi îngrijit corespunzător.