Eveniment astral unic, vizibil cu ochiul liber, in preajma Craciunului. Ce se va intampla pe cer
Cometa ISON ar putea oferi un spectacol de neuitat, de Craciun, dar mai intai, trebuie sa supravietuiasca unei intalniri fierbinti cu Soarele.
Joi, 28 noiembrie, este o zi speciala pentru ISON. Este ziua in care va trece prin cel mai apropiat punct de Soare, moment in care s-ar putea dezintegra sau ar putea sa-si continue drumul, pe langa Terrra, afara din sistemul nostru solar.
ISON se afla acum pe o traiectorie de ocolire a Soarelui.
Viteza sa, in combinatie cu atractia gravitationala a Soarelui, o vor face sa ocoloeasca steaua din centrul sistemului solar, prin asa-numitul "efect de prastie".
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Atractia gravitationala a Soarelui este resimtita diferit la suprafata solida a cometei, partea dinspre Soare este atrasa mai puternic decat cealalta jumatate, asa ca exista riscul ca ISON sa se dezintegreze, din cauza tensiunilor interne.
Cercetatorii estimeaza ca diametrul cometei este de 1,6 kilometri.
Daca va supravietui intalnirii cu Soarele, ISON va fi vizibla cu ochiul liber, in timpul zilei, pe 26 decembrie.
NASA claim Ison is breaking up and won't make it. Most experts give it 50/50. pic.twitter.com/lhTOVkX3f5
— Tim Roberts (@Tim_A_Roberts) November 27, 2013
Aceasta este prima ocazie de a observa o cometa cu ochiul liber, pe timpul zilei, din secolul 17. Sansele de a trece de Soare sunt apropiate de 50%, asa ca cercetatorii se abtin sa dea un raspuns despre soarta cometei.
In luna ianuarie, cometa se deplasa cu 64000km/h. Saptamana viteza crescuse la 240000kh/m. Va iesi de pe orbita Soarelui cu 1,332,000km/h.
ISON, cea mai studiata cometa din istorie, nu se va mai intoarce in sistemul nostru solar.