NASA: Planeta Marte are rauri care curg peste cratere si versanti pe timpul verii. Raspunsul la intrebarea "Exista si viata?"

Ultima actualizare: 30-09-2015 07:13

Agentia aerospatiala americana, NASA, a anuntat ca a gasit "cele mai solide dovezi" de pana acum privind existenta apei in stare lichida pe planeta Marte, transmite EFE.

"Acesta este un progres semnificativ, care pare sa confirme ca acum cursuri de apa sarata curg la suprafata lui Marte", a declarat John Grünsfeld, administrator asociat al Directiei de Misiuni Stiintifice a NASA, luni intr-o conferinta de presa.

Un studiu publicat in aceeasi zi in revista Nature Geoscience detaliaza imaginile captate de sonda Mars Reconnaissance Orbiter de pe Planeta Rosie. In dungile de culoare inchisa care apar pe suprafata planetei Marte au fost gasite semne ale prezentei unor saruri minerale "hidratate", care necesita apa pentru a se forma.

"Aceste rezultate sustin ferm ipoteza ca aceste linii contin apa in stare lichida in timpul sezoanelor calde de pe Marte si aceasta in zilele noastre", afirma studiul ce va fi prezentat la Congresul european de stiinte planetare, ce se desfasoara in perioada 27 septembrie - 2 octombrie la Nantes.

Liniile, care pot avea cateva sute de metri lungime si cinci metri latime, apar pe pante de pe Marte in timpul sezoanelor calde, se lungesc si apoi dispar cand temperaturile scad. Astrofizicienii au emis de multa vreme ipoteza ca aceste urme care apar sezonier pot fi formate de curgeri de apa sarata pe planeta rosie.

UPDATE: Pentru cei de la NASA, dupa descoperirea urmelor de apa, problema ce trebuie rezolvata este sursa acestora. Sunt mai multe teorii in acest moment, insa niciuna nu poate fi confirmata.

UPDATE: Raspunsul la intrebarea "Exista viata pe Marte?" e simplu, DA, spun cei de la NASA. Continuarea insa explica situatia: "Si asta pentru ca noi am trimis-o acolo". Oamenii de stiinta au explicat ca, oricat de bine ar curata roverul inainte de a-l trimite pe Marte, sunt bacterii care supravietuiesc drumului. Astfel, cu siguranta sunt bacterii ce au ajuns pe Marte de pe Pamant. Cercetatorii NASA spun insa ca fac tot posibilul pentru a proteja planeta.

UPDATE: Conform calculelor facute de oamenii de stiinta, apa in stare pura atinge punctul de fierbere pe Marte la doar 10 grade Celsius, fata de cele 100 de grade Celsius necesare pe Pamant. Asta arata ca apa lichida este extrem de instabila pe Marte.

UPDATE: Planeta Marte are rauri cu apa sarata, au dezvaluit imagini obtinute prin satelit de NASA.

Cercetatorii spun ca descoperirea unor urme gasite pe cratere si versanti arata ca raurile curg pe timpul verii. Sansele de a gasi urme de viata pe Planeta Rosie cresc astfel vertiginos.

In timpul verii, apa in forma lichida curge peste canioane si cratere in timpul lunilor de vara, potrivit cercetatorilor, citati de Guardian, care spun ca descoperirea face ca gasirea unor forme de viata sa fie tot mai mari.

Momentan au fost descoperite doar urme lasate de raurile ce curg pe timpul verii, dar se usuca in lunile de toamna atunci cand temperaturile la nivelul suprafetei scad.

UPDATE: Guardian speculeaza ca, cel mai probabil, anuntul pe care il va face NASA se leaga de descoperirea unor urme de apa la nivelul suprafetei planetei.

Pentru ca este cea mai apropiata planeta, in caracteristici, de Pamant, Marte a generat un interes major. Se presupune ca, in trecut, pe planeta rosie ar fi fost rauri si chiar mari. Daca aceasta presupunere este corecta, vom afla impreuna la ora 18:30.

UPDATE Agentia spatiala americana a declarat ca a facut o “descoperire stiintifica majora”, pe care urmeaza sa o impartaseasca cu toata lumea luni, la 18:30 ora Romaniei.

Cele mai multe speculatii se invart in jurul unei intrebari: “Au descoperit extraterestri pe Marte?”.

In acelasi timp, alte presupuneri considera ca NASA ar fi putut descoperi apa pe planeta rosie. Care este adevarul, ramane sa-l aflam cu totii luni.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO