Descoperirea despre cutremure care ar putea elucida un mare mister. Ce au observat cercetătorii
Cutremurele pot provoca formarea unui câmp electric în cuarţ care duce la depunerea de pepite de aur, sugerează constatările unui studiu publicat în jurnalul ştiinţific Nature Geoscience, citat luni de EFE.
O echipă de oameni de ştiinţă condusă de Universitatea Monash (Australia) a realizat experimente de laborator pentru a înţelege modul în care se formează unele depozite de aur, prin modelarea tensiunii piezoelectrice pe care ar putea-o produce cuarţul în timpul unui seism.
Cuarţul este un mineral piezoelectric, ceea ce înseamnă că generează un câmp electric atunci când este supus unui stres geologic, spre exemplu în timpul unui cutremur.
Pepitele de aur apar în special în "venele" de cuarţ, însă mecanismele care determină formarea lor nu sunt clare, potrivit Nature Geoscience.
Echipa de oameni de ştiinţă a realizat experimente de laborator cu cristale de cuarţ într-un fluid ce conţinea aur şi a reprodus undele seismice ale unui cutremur pentru a crea o tensiune piezoelectrică.
Cercetătorii au constatat că s-a generat suficientă tensiune pentru a se declanşa depunerea aurului din lichid şi acumularea de nanoparticule de aur la suprafaţă, conform Agerpres.
Autorii au emis ipoteza că acest proces s-ar putea produce în mod natural - lichidul care conţine aur se infiltrează prin "venele" unui filon de cuarţ şi se formează pepite atunci când un cutremur generează un câmp electric în acesta.
Un nou strat de aur se poate forma ulterior, după depunerea iniţială, în urma altor evenimente piezoelectrice, au precizat cercetătorii.