Descoperirea care va schimba cartile de stiinta. Cum a aparut de fapt viata pe Pamant
Un studiu recent contrazice ipoteza potrivit careia viata pe Pamant a inceput in oceane si schimba modul in care oamenii vor privi de acum inaintea evolutia formelor de viata.
Viata nu a inceput in oceane, ci pe uscat, “intr-o baltoaca”, asa cum descria plastic, acum 140 de ani, parintele evolutionismului, Charles Darwin.
Potrivit unui studiu recent, primele forme de viata au aparut in ochiuri de apa rezultate din condensarea vaporilor produsi de izvoarele fierbinti subterane.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Rezultatul cercetarii clatina din temelii ipoteza larg acceptata ca viata a inceput in apele ocenelor.
In cadrul acestui studiu, savantii au reconstituit structura genetica a primelor organisme celulare si au comparat-o cu chimicalele preluate de pe rocile terestre si, separat, cu probele luate din ocean.
Potrivit profesorului Armen Mulkidjanian, de la Universitatea Osnabruck din Germania, rezultatul a demonstrat ca oceanele nu contin cea mai buna combinatie de ingrediente pentru aparitia vietii.
In schimb, zonele terestre, supuse actiunii vulcanilor sau izvoarelor geotermale, ar fi fost gazda ideala pentru primele forme de viata.
“Spre deosebire de ocean, zonele geotermale terestre permit valorificarea luminii solare, care a fost o importanta sursa de energie pentru formele primitive de viata”, declara profesorul Armen Mulkidjanian.
La randul sau, laureatul premiului Nobel, Jack Szostak, de la Universitatea Harvard, a declarat ca aparitia vietii intr-o “balta de apa dulce” este o teoria mai plauzibila decat varianta oceanului.
“Apa dulce permite formarea membranelor bazate de acizi grasi, in vreme ce apa foarte sarata cum face posibil acest lucru”, precizeaza el.
Potrivit unei teorii larg raspandite, viata a aparut pe fundul oceanelor, in zona izvoarelor termale si ulterior s-au raspandit si pe uscat.
Cei care sustin aceasta ipoteza afirma ca viata nu putea sa apara pe uscat din cauza bombardamentului permanent al meteoritilor, care loveau suprafata Pamantului acum 3,8 miliarde de ani.