Descoperirea care poate rescrie istoria unui continent. Cine au ajuns primii in Australia
Cinci monede din cupru descoperite in nordul Australiei pot rescrie istoria acestei natiuni. Sunt indicii care arata ca acestea dateaza din jurul anului 900 si ar proveni din Africa.
Istoria scrisa a Australiei dateaza din 1606, cand exploratorii olandezi au debarcat in regiune, iar cercetatorii de la Universitatea Indiana vor sa afle cum cele cinci monede din cupru au ajuns de pe cealalta parte a Oceanului Indian, cu 600 de ani inaintea europenilor, relateaza Daily Mail.
In 1979, Isenberg a trimis monedele la un muzeu australian, iar acum McIntosh vrea sa afle cum au ajuns pe insula.
Cam in aceesi perioada, Isenberg a gasit patru monede olandeze din 1690. Descoperirea sustine teoria conform careia exploratorii olandezi au descoperit insula Australia inaintea capitanului James Cook, in 1770.
Dar dupa ce au fost descoperite cele cinci monede de cupru au aparut alte teorii. Acestea ar fi fost emise in vremea unui stapan african al sultanatului Kilwa, o insula din apropierea Tanzaniei.
Pana acum, s-a crezut ca Australia a fost descoperita in jurul anului 1600 de exploratorii olandezi. In 1770, exploratorul britanic James Cook a fost primul European care a cercetat coata de est a Australia si a pretins tara pentru coroana britanica.
Daca teoria se dovedeste a fi corecta, inseamna ca alte civilizatii au descoperit Australia cu sase secole inaintea europenilor. Asta ar putea insemna ca istoria Australiei are nevoie sa fie rescrisa.
O alta teorie spune ca aceste monede ar fi fost aduse in nordul Australiei de valuri, dupa un naufragiu.
Profesorul McIntosh va incepe in luna iulie o expeditie in zona in care au fost gasite monedele si impreuna cu arheologii va elucida misterul.
Sursa: Daily Mail
Etichete: africa, australia, descoperire, monede,
Dată publicare:
21-05-2013 17:36