Descoperire uriașă pe Marte. Ce a găsit robotul Curiosity într-un crater

Ultima actualizare: 08-10-2019 16:39
Descoperire uriașă pe Marte - 1
NASA

Roverul Curiosity uimește din nou comunitatea științifică, reușind să găsească noi dovezi ale existenței unui lac sărat pe suprafața planetei Marte, în urmă cu 3,7 miliarde de ani.

De când a aterizat pe Marte în 2012, roverul Agenției Spațiale Americane (NASA) a explorat Craterul Gale, considerat un lac străvechi cu un munte în mijlocul său, denumit Muntele Sharp.

Analizând mostre de sol colectate de Curiosity din craterul Gale, cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din California (Caltech) au descoperit o serie de sulfați de sare, care nu au mai fost detectați în alte tipuri de rocă de pe Marte.

Potrivit oamenilor de știință, acest lucru sugerează că acești sulfați de sare au rămas în straturile de rocă după evaporarea apei, indicând existența unor lacuri sărate în urmă cu 3,3 - 3,7 miliarde de ani, lacuri care ar fi putut conține forme de viață.

Noile descoperiri au fost prezentate, luni, în revista Nature Geoscience.

Se pare că formațiunile de apă sărată s-ar fi înmulțit pe suprafața planetei Marte pe măsură ce planeta a trecut la un climat arid, în urmă cu 3,5 miliarde de ani.

Potrivit CNN, este pentru prima dată când Curiosity descoperă astfel de săruri în rocile analizate de pe Marte. Cercetătorii cred că studierea rocilor mai tinere de pe Marte va oferi șansa de a face lumină asupra modului în care Planeta Roșie a devenit un mediu arid.

"Am mers în Craterul Gale deoarece acesta păstrează informațiile unice privind schimbările care au intervenit pe Marte. Să înțelegem când și cum a evoluat clima de pe Marte este o altă piesă de puzzle: Când și cum a fost Marte capabil să susțină viață microbiană la suprafață?", spune William Rapin, autor al studiului la Institutul Caltech.

Craterul Gale, cu un diametru de 154 de km, s-a format ca urmare a unui impact violent, în timp ce Muntele Sharp a apărut în urma eroziunii eoliene a straturilor de sedimente. Aceste straturi oferă acum informații vitale privind mediul de pe Marte, în fiecare moment din istoria planetei, scrie sursa citată.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO