Descoperire uriașă despre dispariția dinozaurilor. Ce s-a întâmplat de fapt


Ultimul update: Sambata 30 Martie 2019 09:19
Data publicarii: Sambata 30 Martie 2019 08:58
Categorie: Stiri Stiinta
asteroid

Oamenii de știință au făcut o nouă descoperire istorică privind evenimentele care au dus la dispariția dinozaurilor, ca urmare a impactului cu un asteroid cu 66 de milioane de ani în urmă.

Excavații realizate în Dakota de Nord, SUA, au scos la iveală fosile de pește și copaci, care au fost pulverizate cu fragmente stâncoase ce au căzut din cer, scrie BBC.

Potrivit unui material publicat în revista PNAS, aceste fosile au fost îmbibate cu apă, ceea ce poate fi consecința unui tsunami de proporții care a fost provocat de prăbușirea asteroidului.

Robert DePalma, de la Universitatea din Kansas, și colegii săi spun că, descoperirile făcute într-un loc numit Tanis, oferă o perspectivă uimitoare cu privire la evenimentele care au avut loc cu 66 de milioane de ani în urmă și care, probabil au durat între câteva zeci de minute și câteva ore.

Potrivit acestora, în momentul în care acest obiect cu un diametru de cel puțin 12 km s-a prăbușit în zona care reprezintă astăzi golful Mexicului, a aruncat în aer miliarde de tone de rocă topită și vaporizată, pe o distanță de mii de kilometri.

La Tanis, fosilele par să fi înregistrat momentul în care tot acest material a căzut înapoi pe pământ.

Există câteva particule prinse în chihlimbar, care este rămășița conservată a rășinii de copac. De asemenea, este posibil să se discearnă urma lăsată de aceste tectite mici (material cu aspect sticlos, sub formă de granule rotunjite, transparente, de obicei de culoare albastră-închisă sau verde), pe măsură ce au intrat în rășină.

Geochimistii au reușit să lege acest material căzut din cer cu sit-ul numit Chicxulub, din Mexic, și să-l dateze acum 65,76 milioane de ani, ceea ce se leagă cu informațiile deținute până în prezent.

Chicxulub, cunoscut ca elementul K / Pg sau ca asteroidul Chicxulub, a fost un asteroid sau alt corp ceresc cu un diametru de 11 până la 81 kilometri care a lovit Pământul la sfârșitul perioadei cretacice, cu aproximativ 66 de milioane de ani în urmă, creând craterul Chicxulub. Datorită faptului că data estimată a impactului coincide cu limita perioadei cretacice, există un consens științific că impactul aceasta a fost evenimentul care a dus la dispariția dinozaurilor și a altor specii de pe Pământ.

Craterul de impact de la Chicxulub este de peste 150 de kilometri în diametru, fiind al doilea cel mai mare crater de impact cunoscut pe Pământ.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: BBC

VIDEO PROTVPLUS.RO