Descoperire spectaculoasa in Turcia: "Ar putea schimba toata istoria Ortodoxiei". De ce arheologii o tin sub pamant
O biserica din primele veacuri ale crestinismului a fost descoperita in Cappadocia, insa arheologii turci au decis momentan sa o tina ingropata.
Lacasul de cult ar putea data din secolul V si a fost descoperita in timpul sapaturilor arheologice din Nevsehir (regiunea Cappadocia), unde reteaua de tuneluri se intinde pe 7 kilometri . Specialistii turci explorau subteranele citadelei medievale din centrul orasului cand au dat peste aceasta biserica sapata in stanca, decorata cu fresce considerate unice si conservate foarte bine, in ciuda vechimii lor de peste un mileniu si jumatate.
Primarul orasului, Hasan Unver, a declarat pentru Hurriyet, ca “astfel de fresce nu au mai fost vazute in nicio biserica pana acum. Sunt reprezentanti unice, cum ar fi cea a lui Iisus inmultind pestii [Pescuirea Miraculoasa], a inaltarii Domnului sau a uciderii sufletelor pacatosilor. Cand toata biserica va fi restaurata, Cappadocia ar putea deveni un centru si mai important de pelerinaj pentru ortodocsi”. Primarul, care finanteaza lucrarile, crede ca descoperirea “ar putea schimba toata istoria Ortodoxiei” si ca va aduce cu siguranta date noi privind primele secole de crestinism.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Historic church discovered in #Turkey’s #Cappadocia region can change history of Orthodoxy. https://t.co/vaW676I3CS pic.twitter.com/eZju7TUcqX
— Public Diplomacy, TR (@TROfficeofPD) January 26, 2016
Arheologul Semih Istabulluoglu, care conduce echipa de cercetare, spune ca momentan picturile trebuie pastrate in pamant, deoarece umezeala produsa de zapada si de apa topita ar putea sa le deterioreze iremediabil. “Vom astepta incalzirea vremii, vom astepta ca umiditatea sa se evapore si abia atunci vom scoate pamantul”, a declarat arheologul turc. De altfel, zidurile subtiri ale bisericii s-au inclinat deja sub greutatea zapezii, insa vor fi resturate, afirma specialisti.
Istabulluoglu mai aspune ca momentan au fost descoperita doar o parte din pictura bisericii – in principale, cea de pe tavan - iar peretii acesteia ar putea rezerva noi surprize. “Sunt fresce reprezentand Apostolii, Sfintii, profetii Moise si Ilie”.
Sursa: Hurriyet
Etichete: Turcia, biserica, istorie, arheologi, pictura, iisus, crestinism, Cappadocia,
Dată publicare:
26-01-2016 13:57