Descoperire epocala: cel mai vechi oras din Europa, langa Romania. Ce spun specialistii
Cel mai vechi oras din Europa a fost descoperit langa niste mine de sare din Bulgaria. Locul are mai mult de 7.000 de ani.
Arheologii bulgari au descoperit vestigiile celui mai vechi oras din Europa, in Provadia (nord-estul Bulgariei), relateaza CNN. Profesorul Vasil Nikolov, conducatorul lucrarilor de explorare, sustine ca orasul are peste 7.000 de ani: „Putem spune ca locul a aparut intre anii 4.700 si 4.200 i.Hr.”
Orasul a fost construit in apropierea de cea mai veche mina de sare din tara. In Antichitate, sarea era la fel de importanta cum este uleiul in zilele noastre. „Apa sarata era evaporata prin diferite tehnici in boluri de ceramica, iar sarea rezultata era folosita ca moneda de schimb, fiind importanta atat pentru oameni, cat si pentru animale”, explica profesorul.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Cercetatorii spun ca au descoperit multe despre cei aproximativ 300 de bastinasi, din locurile unde erau ingropati.
„Din cate ne-am dat seama, este vorba de doua clase sociale diferite, pentru ca am gasite si agrafe de par din cupru, pe care presupunem ca femeile le foloseau in prinderea cocurilor”, spune arheologul Margarita Lyuncheva.
Ritualurile de inmormantare era insa mai deosebite, corpurile fiind sectionate in doua si ingropate de la mijloc in sus. Mai mult, rezidentii celui mai vechi oras din Europa locuiau in case cu doua niveluri, cu ziduri de 2 metri grosime si 3 metri inaltime. Isi castigau existenta din extragerea sarii din mine, o traditie care continua si astazi, 7.000 de ani mai tarziu.